Американският президент Барак Обама призова лидерите на Великобритания, Франция и Италия да обединят силите си и да отговорят на кризисната политическа ситуация в Либия.

Белият дом предложи няколко мерки, които биха могли да помогнат за стабилизирането на ситуацията, в това число и икономически санкции и замразяване на либийските активи.

Според анализатори, това означава, че предположенията за възможна военна намеса на САЩ, изразени по-рано от редица световни политически фигури, включително и от Фидел Кастро, отчасти са потвърдени.

Вече са проведени телефонни разговори между Обама, британския премиер Дейвид Камерън, френския президент Никола Саркози и италианския премиер Силвио Берлускони.

В дискусията президента Обама изрази дълбока загриженост, че либийското правителство е прибягнало до насилие, което е в нарушение на всички международни норми и в противоречие с всички норми на човечеството, се казва в изявление на Белия дом.

Оттам допълват, че лидерите са обсъдили редица възможни мерки, които либийските власти да вземат предвид при техните действия. Обсъдена е и хуманитарната помощ за либийците.

Предвижда се по-късно днес да се проведе извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН, на което ще бъдат обсъдени по-нататъшните действия по отношение на полковник Кадафи.

Постоянният представител на Обединеното кралство в ООН Марк Грант напомни на членовете на Съвета за сигурност, че Муамар Кадафи не направи нищо за спиране на насилието срещу мирните демонстранти, пренебрегвайки по този начин на изискванията на ООН.

Въпреки това все още не е ясна позицията на Русия и Китай, които традиционно почти никога не подкрепят резолюциите за налагане на санкции.

В понеделник американският държавен секретар Хилари Клинтън ще посети Женева, където ще присъства на  срещата на Комисията на ООН по правата на човека, където основната тема ще бъде ситуацията в Либия.

Междувременно швейцарските власти замразиха всички активи на Муамар Кадафи.

По-рано либийският лидер Муамар Кадафи обвини, че подбудители на антиправителствените демонстрации са представители на "Ал - Кайда".

Заради усложнената обстановка в Либийската Джамахирия пък редица страни масово изпратиха кораби и военни самолети, които да евакуират гражданите им.