"20-те големи икономики, които се събраха тук, постигнаха споразумение за бъдещото развитие. Споразумението се основава на рамката, която бе представена от Съединените щати. За пръв път ние обявихме действията, от които се нуждаем."

Това заяви президентът на САЩ Барак Обама по време на пресконференция след срещата на върха на Г20 в Сеул.

Срещата приключи със съвместна декларация.

По думите на Барак Обама обаче все още има риск от липса на равновесие в света.

Обама заяви, че валута на Китай "е подценена."

Той добави, че Пекин "харчи огромни суми пари", за да поддържа юана в това състояние и каза, че от решаващо значение за Китай е "постепенно" да остави пазарите да определят стойността на валутата.

Но партньорите на Обама на срещата на върха отказаха да подкрепят позицията му, заявявайки само, че са се споразумели да се въздържа от "конкурентно обезценяване" на валутите.

За световната икономика като цяло, Обама каза, че въпреки подобренията в редица области, той и други лидери признават "че прогресът не е бил достатъчно бърз", особено в областта на създаването на работни места.

"Има съвземане", каза той на въпрос за продължителната висока безработица в Америка.

"Необходимо е това да се ускори. Правителството не може да наеме обратно 8 милиона души, които са загубили работните места", каза той.

"Това трябва да се направи от страна на частния сектор", каза той за икономическите проблеми у дома в Съединените щати.

"Нито една страна не може отделно да постигне силно, продължително и балансирано икономическо възстановяване само със собствени сили", се каза още в обръщениете си президента.