Новото "правителство на националното единство" на Афганистан беше обявено след три месеца на препирни, последвали избирането на президента Ашраф Гани през миналата година, като изборите бяха белязани от много сериозни фалшификации.

Гани встъпи в длъжност в края на септември, след като подписа споразумение за споделяне на властта със своя опонент на изборите Абдула Абдула, но преговорите за министерските постове доведоха афганистанската политика до задънена улица и заплашиха да се разгори бунта на талибаните, отбелязва „Франс прес".

Споразумението за правителство на националното единство се разглежда като спасяване на Афганистан от риска от предстояща гражданска война, като и двамата кандидати твърдяха, че са спечелили изборите в създалата се патова ситуация, което разпали дългогодишни етнически напрежения.

Абдул Салма Рахими, шефът на кабинета на Гани, прочете имената на 25-те нови министри в президентския дворец в Кабул. Сега следва парламентът да одобри състава на новото правителство.

Сред министрите личи присъствието на три жени, като те са определени да отговарят за висшето образование, информационната политика и културата, както по женските работи.

Разпределянето на министерствата беше изпълнено с трудности заради етническото разделение в Афганистан.

Гани, който е бивш икономист на Световната банка, е подкрепян от голямото мнозинство пущунски племена, живеещи на юг и на изток, докато Абдула, бивш боец от съпротивата срещу талибаните, събира подкрепа от таджики и други племена, живеещи на север.

Пробивът с правителството идва в деликатен момент, след като талибаните се активизираха, за да се възползват от края на бойната мисия на НАТО в страната.

Около 17 хил. войници на водената от САЩ коалиция ще останат в Афганистан през тази година, като те ще се съсредоточат върху обучението на афганистанските сили за сигурност и провеждане на ограничени антитерористични операции.