Противниците на Муамар Кадафи планират поход към столицата Триполи, която до момента остава под контрола на официалния режим.

Това съобщава АФП, като се позовава на източник от "революционния комитет" на либийския град Налут.

"Съвместно с всички освободени градове, събираме сили за поход към Триполи и сваляне игото на Кадафи", заяви участник от революционния комитет на град Налут.

Той заяви, че градът, който се намира на 230 км. западно от столицата Триполи, е на подчинение на властта на временното правителство в Бенгази.

Припомняме, на 26 февруари бившият министър на правосъдието Мустафа Абдул Джалил свика временно правителство във втория по големина либийски град, което трябва да подготви провеждането на избори в страната.

Според АФП, освен Налут и Бенгази, бунтовниците са освободили напълно от силите на режима още 9 града в Западна Либия, като това е станало още преди няколко дни.

Самият Налут, в който живеят 20 000 души, е преминал под контрола на опозицията на 19 февруари.

На 26 февруари беше обявено, че Триполи раздава оръжие на привържениците на Кадафи. Според някои информации в града се организират патрули и блок-постове.

Днес Кадафи заяви в ефира на сръбска телевизия, че в Либия няма никакви безредици. Той нарече обстановката в страната спокойна. По думите му, "неголямата група" терористи на "Ал-Кайда", върху която Кадафи хвърли отговорността за кръвопролитията в страната, е обкръжена и скоро ще се "разправим" с нея.