Международните наблюдатели определиха изборите в Украйна като „крачка назад за демокрацията", съобщава Би Би Си.
Според становището на ОССЕ те са били помрачени от "злоупотреба с власт и прекомерната роля на парите". Становището дойде с оповестяването на предварителните резултати, според които партията на президента Виктор Янукович е победител.

Припомняме, при преброени 50% от изборните протоколи управляващата Партия на регионите на президента Виктор Янукович води в парламентарните избори с 35.3%.

Опозиционната „Баткивщина" е събрала 21.98%, а трета е Комунистическата партия с 14.89%, според данните на ЦИК в Украйна.

"Не би трябвало човек да посещава затвора, за да научи нещо за водещи политически фигури", посочват от ОССЕ.

Припомняме, основният опозиционен лидер Юлия Тимошенко е в затвора.

"Като се има предвид злоупотреба с власт и прекомерната роля на парите в тези избори, демократичният напредък в Украйна изглежда е в отстъпление", каза Валбурга Хабсбург Дъглас - шведски депутат, която оглавява мисията на ОССЕ.

ОССЕ осъжда неправомерното използване на административен ресурс, липсата на прозрачност по време на предизборната кампания и при финансирането на партиите, както и дисбаланса в медийното отразяване.

Критиката контрастира рязко със заключенията на международните наблюдатели от президентски избори в Украйна през февруари 2010 г., смятани за по-прозрачни, безпристрастни и с "впечатляващо представяне" на демокрацията.
Тези избори бяха спечелени от Янукович, който тогава победи партията на Юлия Тимошенко.

Опозицията твърди, че при вчерашните избори са констатирани многобройни нередности.

Други две международни мисии за наблюдение дадоха много по-положителни оценки в сравнение с тези на ОССЕ.

56 членове на Европейската академия за наблюдение на изборите, повечето от които са членове на Европейския парламент, са на мнение, че гласуването се е провело "в съответствие с демократичните норми". Те определят вота като "добър избор, не съвършен, но приемлив".

Наблюдатели от бившите съветски републики в страните от Общността на независимите държави (ОНД) пък определиха изборите за "прозрачни и демократични".