Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън е одобрил възможната продажба на Израел на изтребители и друго военно оборудване на стойност над 20 милиарда долара, предаде "Ройтерс", позовавайки се на съобщение от Пентагона.

По-конкретно от Пентагона уточняват, че ще бъдат продадени няколко самолета F-15 и военно оборудване на стойност близо 19 милиарда долара; снаряди за танкове на стойност около 774 милиона долара и военни превозни средства на стойност 583 милиона долара.

Снарядите за танковете ще бъдат почти незабавно доставени. По отношение на изтребителите F-15 на Boeing Co поизводството и доставката ще отнеме години.

Вашингтон твърдо подкрепя Израел във войната в ивицата Газа, тъй като той е неговият основен съюзник в Близкия изток. Войната започна след нападението на групировката "Хамас" срещу Израел на 7 октомври в Южен Израел.

Докато одобрява оръжия на Израел, Вашингтон се опитва и да уреди споразумение за прекратяване на огъня в Газа, което потенциално би предотвратило по-широка война в Близкия изток.

Страховете от по-широка война се увеличиха след неотдавнашните убийства на лидера на "Хамас" Исмаил Хания в Иран и на военния командир на "Хизбула" Фуад Шукр в Бейрут.

И "Хамас" и "Хизбула" отправиха заплахи да отмъстят на Израел.