Новият украински президент Петро Порошенко заявява в интервю за "Тайм", че страната му няма друг избор, освен да преговаря с Русия, дори и само заради географското положение.

"Може би някои украинци биха желали Швеция или Канада за съсед, но имаме Русия", заявява той.

В същото време, той се надява да бъде изградена такава украинска армия, която да може да предотврати бъдещи руски атаки и очаква от Москва да промени отношението си към Киев.

По отношение анексията на Крим от Русия, той заяви, че "трябва да се действа в посока на предотвратяване на подобни едностранни агресии" като критикува и способността на Съвета за сигурност на ОНН да предотвратява такива конфликти.

Въпреки че очаква подкрепа от страна на Запада 9техническа, военна и т.н.), той не смята, че тя трябва да се под формата на наказания за Русия

Порошенко заяви по-рано, че огънят в източните райони на страната ще бъде прекратен през тази седмица.

„През тази седмица трябва да прекратим огъня. За мен всеки ден, през който умират хора, всеки ден, през който Украйна плаща полкова висока цена, е непреиемлив." - подчерта Порошенко.

„Затова първо трябва да се възстанови функционирането на държавната граница на Украйна, за да може да се гарантира сигурността на всички украински граждани, които живеят в Донбас." - коментира украинският президент.