Президентът на Украйна Петро Порошенко отново заяви, че е необходимо в страната му да бъдат разположени миротворчески сили.

Това становище украинският лидер е изразил в обширно интервю, дадено на френския в. "Либерасион" и цитирано от ТАСС. То е публикувано също в австрийски и финландски медии.
Според виждането на украинския президент миротворческите сили трябва да са създадени специално за това и основната им цел е поддържане на мира.

"Мисията на ОССЕ е жизненоважна за нас, което обаче не е достатъчно. Точно затова смятаме, че е необходимо да разполагаме с миротворчески сили", изтъква Порошенко.

Украйна се нуждае от финансова поддръжка на западните страни, за да може да съкрати зависимостта си от Русия, припомни още украинският лидер.
В понеделник Петро Порошенко поръча на външния министър Павло Климкин да провокира спешни консултации на ниво външни министри на страните от Норманската четворка по развитието на ситуацията в Донбас.

На 4 юни Върховната рада прие закон, който разрешава за поддържане на мира и сигурността в Украйна да се използва и контингент от чужбина.

По-рано руският външен министър Сергей Лавров заяви, че ако в Украйна бъдат разположени мироопазващи сили на ООН, това би разрязало страната на две.

Според първия дипломат на Москва с всичко, което предлага и върши сега, Киев сякаш цели специално да разцепи страната, или да удуши Донецката и Луганската народни република, или дори да ги изхвърли от украинската държава.