Напрегната остава обстановката в Либия. По-рано днес Преходният национален съвет на бунтовниците обяви, че ще управлява страната от Триполи, но малко по-късно се оказа, че той все още не може да наложи контрола си над цялата територия на града.

Британски самолети удариха бункер на Кадафи
Още...

По информация на АФП в някои райони на столицата Триполи армията на Муамар Кадафи продължава да оказва съпротива. Най-тревожна е ситуацията в квартала Абу Салим, където въоръжените поддръжници на либийския лидер безпрепятствено се предвижват по улиците

Въпреки това въстаниците са категорични, че ще преместят ръководните си структури от предната си база в Бенгази в Триполи.

Междувременно телевизионна станция, вярна на Муамар Кадафи, съобщи, че натовски самолети бомбардират родния му град Сирт. Районът е един от бастионите на режима на полковника, както и евентуално негово убежище, посочва агенцията.

По-рано ООН призова всички страни в конфликта да предприемат усилия, за да се прекратят насилието и убийствата в Джамахирията. Организацията разполага с информация за множество загинали и ранени през последните дни, дадени и от двете страни, участващи в случващото се в Либия.

Същевременно стана ясно, че Съветът за сигурност на ООН е разрешил деблокирането на 1,5 милиарда долара от либийските авоари на Муамар Кадафи в американски банки.

Резолюцията беше внесена от САЩ. В документа се подчертава, че парите няма да бъдат използвани за военни нужди, а за задоволяване на хуманитарни потребност

Вчера от международната организация „Лекари без граници" предупредиха, че ситуацията в болниците в либийската столица може да стане критична, ако обстановката в страната не се нормализира в най-скоро време.