Муамар Кадафи силно преживяваше случващото се в Либия, но не изпитваше страх за собствения си живот. Това съобщи бившият ръководител на службата за сигурност на Либийската Джамахирия Мансур Дао, който бе заловен вчера от силите на Преходния национален съвет, цитиран от РИА Новости.

Дао, който е роднина на либийския полковник, бе заловен при опит на колона от автомобили с приближени на Кадафи да напусне град Сирт. По думите на Дао Кадафи е решил да се прехвърли в родния си град веднага след като формированията на въстаниците навлязоха в Триполи.

Припомняме, Муамар Кадафи, който оглавяваше Либия в продължение на 42 години, загина в своята „малка родина" - град Сирт, след като беше пленен от поддръжници на Преходния съвет. Автомобилът, с който пътувал сваленият лидер, попаднал под кръстосания огън на революционерите от една страна и силите на самия полковник, в резултат на което той бил прострелян в главата.

Според пленения генерал полковникът не е участвал в ръководството на военните операции, а общото ръководство е осъществявал синът му Мутасим.

„В самото начало в града имаше много наши поддръжници, но с приближаването на отрядите на опозицията и с началото на обсадата хората започнаха постепенно да напускат Сирт. Семейства с деца напускаха, ние не възпрепятствахме това и позволихме на опозиционните сили да снабдяват нуждаещите се храна и горива", посочи още Дао.

По думите му Кадафи и неговите най-близки хора живеели в обикновени къщи, като често сменяли местонахождението си от съображения за сигурност. Посланията с призивите за борба, които полковникът многократно отправяше от ефира на сирийска телевизия, били осъществявани с помощта на сателитен телефон.

Положението значително се влошило през последните няколко дни, след пълното обкръжаване на региона.

„Решихме да напуснем Сирт веднага след като бяхме обкръжени и мястото престана да бъде безопасно. Ние искахме да отидем в съседния район Джариф. При излизането от града обаче бяхме подложени на мощен обстрел и отново бяхме обкръжени. Всички наши автомобили бяха унищожени. Наложи ни се да се разделим на групи. Насочихме се пеша в посока Джариф. Аз бях с Кадафи и министъра на отбраната. С нас бе и неголяма група от охрана. След това ме раниха и изгубих съзнание. Какво се е случило след това, не знам", разказа генералът.

Дао отново подчерта, че Кадафи не е изпитвал страх от евентуална негова смърт или пленяване: „Той никога не е боял."

Той поясни и че сваленият либийски лидер много тежко е преживявал случващото се в страната, както и хилядите жертви, паднали в тази борба.

Иначе Дао не се оплаква от Преходния съвет - след като е ранен му е оказана медицинска помощ, отнасят се добре към него.