В Македония ще има предсрочни парламентарни избори през април 2016 г. Това обяви еврокомисарят Йонахес Хан в Скопие след близо 9-часови преговори с лидерите на основните македонски партии.

Дотогава или в т. нар. преходен период трябва да се променят избирателния закон и избирателните списъци.

В преговорите участваха премиерът и лидер на управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски, лидерът на опозиционния Социалдемократически съюз (СДСМ) Зоран Заев, както и ръководителите на двете албански формации - Али Ахмети и Мендух Тачи.

"Както виждате, заобиколен съм от лидерите на политическите партии, имахме добра дискусия и е добре, че и този път те потвърдиха ангажиментите за европейското бъдеще на страната. Преди това е важно да се решат вътрешните проблеми, да се постигне политически компромис и баланс. Договорихме се за преходен период, а до края на април следващата година да се проведат предсрочни избори, но преди това е важно държавата да се подготви (за изборите). Да се прегледат избирателните списъци и да се приемат всички препоръки на Евросъюза", изтъкна еврокомисарят.

Йоханес Хан очаква честно и сериозно състезание и подобряване на политическата култура в страната.

В преговорите днес участва и американският посланик в Скопие.

Съобщава се също, че Йоханес Хан си е тръгнал от представителството на ЕС в Скопие, където обаче са останали Никола Груевски, Зоран Заев, Али Ахмети и Мендух Тачи. Според предварителните съобщения те трябва да проведат нова лидерска среща.

От началото на годината Македония изпадна в тежка политическа криза. Опозицията разпространи десетки телефонни разговори, които уличават правителството на Груевски в тежки престъпления, кадруване в съдебната власт, натиск и контрол върху медиите, както и изборни фалшификации.

Управляващите обвиниха опозицията и лично Зоран Заев, че работи и обслужва чуждестранни разузнавателни служби.

След кървавия инцидент в Куманово на 9 май, при който загинаха 8 македонски полицаи, а други 37 бяха ранени, Груевски се раздели с най-приближените си хора - шефът на спецслужбите Сашо Миялков, който е негов братовчед, както и с министрите на вътрешните работи и на транспорта Гордана Янкуловска и Миле Янакиевски.