Гръцкият финансов министър Янис Варуфакис заяви, че може да изключи излизане на Гърция от еврозоната, защото няма да бъде разумно решение на гръцката дългова криза, съобщава Ройтерс.

В интервю за германския вестник „Билд" той подчерта също, че преструктурирането на дълга е единственият начин да се продължи напред.

Изключвам излизане на Гърция от еврозоната като разумно решение. Но никой не може да изключи всичко. Аз дори не мога да изключа комета да удари планетата", подчерта той.

Той вярва, че е възможно Гърция да постигне споразумение с кредиторите бързо. Според него единственият начин Гърция да успее да си изплати дълга е, ако има преструктуриране, а постигане на споразумение е възможно, ако германският канцлер Ангела Меркел вземе участие в разговорите.

Не искаме повече пари", изтъкна Варуфакис и добави, че Германия и останалата част от еврозоната е дала на Гърция „твърде много" пари. „За една нощ може да бъде постигнато споразумение. Но канцлерът трябва да вземе участие", изтъкна министърът.

По думите му програмата за строги икономии се е провалила.

„Няма връщане назад. Трябва да започне отначало. Трябва да изчистим всичко", категоричен е Варуфакис.

Той добави, че веднага ще каже „да" на всяко споразумение за преструктуриране на дълга и Гърция ще се въздържи от всякаква допълнителна помощ, ако Европейската централна банка, ЕС и Международният валутен фонд (МВФ) предложат намаляване на дълга.

Представители на ЕС обвиниха Атина за провала на последните преговори, уточнявайки, че Гърция не е предложила нищо ново, за да си осигури нужните 1,6 милиарда евро, които трябва да изплати на МВФ до края на юни.

Атина обяви, че няма да приеме орязване на пенсии и заплати.

Според Варуфакис гръцкото правителство ще има проблеми при събиране на данъците, ако кредиторите поискат голямо увеличение.

Атина предлага ДДС-то да се вдигне съответно със 7,14 и 22%, но кредиторите настояват за 11 и 23%, като за енергия да бъде до 23%.

Вие знаете какъв е нашият проблем с ДДС-то. Няма да можем да го съберем", подчерта той.