Руският Апелативен съд потвърди присъдите на две от членките на "Пуси Райът" и освободи едната, като за нея наказанието е условна присъда.

Екатерина Самуцевич е освободена, защото охраната я е извела преди да започне протестът, съобщава АП.

Съдиите приеха аргументите на адвоката на Самуцевич, че тя е била изхвърлена от катедралата от охраната преди да извади китарата си от калъфа за подготвяната „пънк-молитва".

Самуцевич получи изпитателен срок от две години.

Днешното решение може да се обжалва пред Президиума на Московския градски съд.

Трите момичета от пънк бандата „Пуси Райът" говореха по време на обжалването на присъдите им в Москва, заявявайки, че тяхната протестна песен е политическа, но не и антихристиянска, съобщава БиБиСи.

Ние всички сме невинни...присъдата трябва да се отмени. Руската съдебна система изглежда дискредитирана", каза едно от момичетата - Мария Альохина.

Альохина изтъкна, че „разбира се ние не искахме да обиждаме вярващите" по време на протеста в храма „Христос Спасител".

Тя допълни, че извиненията от страна на триото са били игнорирани, а покаянието е било поставено под въпрос.


Присъдата на Самуцевич бе изменена в условна и пънкарката излезе от ареста

„За нас покаяние - това е неприемливо, нещо като изнудване", изтъкна тя, допълвайки, че покаянието е лично нещо, което не е свързано със съдебния случай.

Альохина изтъкна, че е „загубила надежда за процеса".

Толоконникова заяви пред съда, че това е ясно като дневна светлина, че е политически акт, а не антирелигиозен. Тя поиска да бъде отменена тази присъда.

Альохина предупреди, че ако останат за две години в колонията, „ние няма да останем мълчаливи- дори в Мордовия или Сибир, колкото и некомфортно да е за нас".

Триото изрази съмнение, че тяхната жалба ще бъде приета.

Междувременно бандата „Пуси Райът" е сред основните претенденти за наградата за свобода на мисълта "Андрей Сахаров", която е учредена от Европейския парламент. Евродепутатите ще изберат трима финалисти, номинирани за тази награда.

Припомняме, трите девойки бяха задържани през март, след като участваха в пънк-молебен в храма "Христос Спасител" през февруари, чрез който призоваваха тогавашния премиер и сегашен президент на Русия Владимир Путин да си подаде оставката.

През август триото бе осъдено на две години затвор за „хулиганство, мотивирано от религиозна омраза". Те излежават присъдата си в колония от общ режим, като срокът на наказанието започва да тече от момента на арестите им - Толоконникова и Альохина ( 3 март 2012 г.).

Осъждането им доведе до широк международен отзвук.

Миналата седмица Путин защити наложената им присъда.

Според проучване в Русия мнозинството подкрепя присъдата срещу „Пуси Райът". Друго проучване показва, че 43% от анкетираните смятат, че присъдата е твърде лека.