Неефективните действия на Америка срещу терористите в Близкия изток карат други страни да поставят под съмнение мощта на САЩ и подкопават авторитета им като надежден съюзник.
Това пише авторитетното швейцарско издание "Нойе Цюрхер цайтунг".

Допълва се, че Русия умело се е възползвала от ситуацията в Сирия чрез военната си намеса и е спечелила водеща позиция в региона.

САЩ са били много колебливи в борбата си срещу „Ислямска държава" и не са били в състояние ефективно да предотвратят джихадистите да овладеят обширни части от Сирия и Ирак.

В резултат на това страните от Близкия изток са започнали да се съмняват в ефективността на водената от САЩ военна операция и приветствали началото на руската военна кампания, която означавала влизането на силен съюзник в борбата срещу тероризма, пише още „Нойе Цюрхер цайтунг".

Не само Сирия, но също така и други страни в региона са заинтересовани от сътрудничество с Русия. Ирак обмисля възможността да поиска от Русия военно сътрудничество на своя територия. Египетският президент посети Москва четири пъти по време на мандата си и сключи споразумения за икономическо и военно сътрудничество с руския президент Владимир Путин.

Дори Саудитска Арабия, която е основен поддръжник на опозиционните сили на режима на сирийския президент Башар ал Асад, признава нарастващата роля на Русия в региона, като саудитски официални лица посетиха Москва два пъти през последните няколко месеца.

Поведението на САЩ по време на „Арабската пролет" и сближаването с Иран направи президента Обама непредсказуем и ненадежден съюзник за саудитците", пише авторът, добавяйки, че диалогът с Русия има предназначението да помогне на Саудитска Арабия да компенсира зависимостта й от САЩ.