Руският външен министър Сергей Лавров настоя, че плановете на Европейския съюз за въвеждане на COVID паспорти биха били в противоречие с доброволната ваксинация, като подчерта, че руските граждани не трябвало да бъдат дискриминирани по никакъв начин от тази стъпка.

"Това означава, че хората ще бъдат принудени (да се ваксинират), ако хората, разбира се, искат да пътуват, а в Европа хората трудно могат да си представят живота си, без да се движат (свободно) между страните членки на ЕС", отбеляза руският първи дипломат, цитиран от "Спутник".

Фон дер Лайен: ЕС готви закон за дигитален ваксинационен паспорт

Фон дер Лайен: ЕС готви закон за дигитален ваксинационен паспорт

За възстановяване на доверието на пътуващите

Междувременнно белгийският външен министър Софи Вилмс подчерта, че паспортите за коронавируса не могат да бъдат задължителни за преминаване на граници между страни членки на ЕС.

"Страхуваме се, че ваксинацията ще се превърне в своеобразен филтър за влизане в страната. Смятаме това за неприемливо и дискриминационно. Нашата система за ваксинация не е задължителна за всички, затова или правите ваксинацията задължителна, което не е нашият избор, или дискриминирате свободното движение, което е недопустимо", коментира Вилмс.

Идеята за въвеждане на имунизационни паспорти предизвика смесена реакция от страните членки на ЕС. Френските и германските власти отбелязаха, че е твърде рано да се разрешат паспортите заради недостатъчните данни за ефикасността на ваксината. Според тях групи, които не са приоритетни да получават ваксини, също могат да се сблъскат с дискриминация.

Австрия и Дания спират да разчитат само на ЕС за ваксини и започват да работят с Израел

Австрия и Дания спират да разчитат само на ЕС за ваксини и започват да работят с Израел

По принцип е правилно да се възприеме общоевропейски подход, но Европейската агенция по лекарствата е твърде бавна

Австрийският канцлер Себастиан Курц от своя страна настоява за дигитален паспорт, подобен на този на Израел, и обеща да направи държавно посещение в Тел Авив заедно с датския премиер Мете Фредериксен по-късно през март.

В същото време британстко-шведската фармацевтична компания AstraZeneca съобщи, че няма да може да осигури поне половината от обещаните дози ваксини на Общността през второто тримесечие на годината, което води до голямо забавяне на европейските кампании за ваксинация.

От AstraZeneca обещаха да доставят 180 милиона дози на ЕС през второто тримесечие

От AstraZeneca обещаха да доставят 180 милиона дози на ЕС през второто тримесечие

Това съобщи Лоренцо Витум, който ръководи отдела на компанията в Италия