Руските войски се подготвят да подновят настъплението си по посока на Славянск, а в посока Донецк се опитват да пробият отбраната и да достигнат административните граници на Луганска област. Врагът нанася въздушни удари по гражданска инфраструктура в районите на Врубовка и Бахмут, гласи сутрешната сводка на украинските въоръжени сили от тази сутрин.

В нея се съобщава и за прехванати девет вражески атаки, както и са БЛА Orlan 10, две крилати ракети.

Продължава обстрелът на селища и инфраструктура в областите Суми и Чернигов.

В Белгородска област са разположени пускови установки на тактическата оперативна ракетна система "Искандер-М". В района на Волин и Полша частите на Въоръжените сили на Република Беларус са засилили разузнаването, а заплахата от ракетни и въздушни удари по обекти в Украйна от територията на Беларус остава.

Украйна: Противникът настъпва към Северодонецк и Лисичанск

Украйна: Противникът настъпва към Северодонецк и Лисичанск

Кремъл очаквал ясни успехи

Институтът за изследване на войната, базиран във Вашингтон, потвърждава също в ежедневния си анализ, че руските сили провеждат операции с цел да прекъснат комуникацията между украинските части между Северодонецк и Лисичанск.

Изглежда, че руските сили укрепват групировката си край Харков, за да предотвратят по-нататъшното напредване на украинските войски към границата.

Експертите предполагат, че Русия събира силите си в някои райони на Запорожка и Херсонска област, за да започне по-нататъшни настъпателни операции в южна посока, тъй като усилията по други направления на настъпление, включително Изюм, остават до голяма степен в застой.

ISW коментира кратко и ситуацията в Мариупол, където според анализаторите контролът върху информационното пространство вероятно ще се засили още повече през следващите седмици. Руските сили ще пренасочат вниманието си от завършването на превземането на стоманодобивния завод "Азовстал" към укрепването на окупационния контрол над града.

Подоляк: Поражението на Русия във войната е ключово за нейното „лекуване“

Подоляк: Поражението на Русия във войната е ключово за нейното „лекуване“

Москва променя условията в преговорите и не ни оставя избор, заяви президентският съветник