Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви чисто новия си кабинет след преизбирането му на балотажа на 28 май. Единствено двама министри запазват местата си, съобщава турският в. Daily Sabah.

Ръководителят на Националната разузнавателна организация (MIT) Хакан Фидан стана министър на външните работи, сменяйки един от най-дълго управлявалите висши турски дипломати Мевлют Чавушоглу.

Фидан оглавява Националната разузнавателна организация (MIT) от 2010 г., а преди това е бил съветник на Ердоган в кабинета на премиера. Фидан е бил подофицер в турската армия от 1986 г. до 2001 г. и е управлявал Турската агенция за развитие и сътрудничество от 2003 г. до 2007 г. През 2012 г. Фидан е бил обект на разследване, впоследствие отменено, за тайни мирни преговори, проведени от MIT със забранената бойна група на Кюрдската работническа партия (ПКК) в Осло.

Бившият министър на икономиката Мехмет Шимшек стана новият министър на финансите.

Шимшек беше високо ценен от финансовите пазари, когато беше министър на финансите и вицепремиер между 2009 г. и 2018 г. Назначаването му се смята за сигнал за отстъпление от години на неортодоксална политика, подкрепена от ниски лихвени проценти въпреки високата инфлация и тежкия държавен контрол върху пазарите. Преди да влезе в политиката Шимшек е работил като икономист в посолството на САЩ в Анкара и по-късно в Merrill Lynch. Той е известен с прагматичния си подход и се застъпва за икономически реформи, насочени към насърчаване на растежа, привличане на чуждестранни инвестиции и осигуряване на фискална дисциплина.

Ердоган посочи Джевдет Йълмаз за нов вицепрезидент, който ще замени Фуат Октай. Не са поставени други на позицията и държавният глава ще работи с един вицепрезидент.

Преди Джевдет Йълмаз е бил министър на развитието, заместник-председател на икономическите въпроси на Партията на справедливостта и развитието и заместник министър-председател, отговарящ за икономиката. 56-годишният Йълмаз е председател на Комисията по планиране и бюджет на турския парламент от ноември 2020 г.

Йълмаз Тунч смени Бекир Боздаг като министър на правосъдието, докато началникът на щаба ген. Яшар Гюлер замени Хулуси Акар като министър на отбраната.

69-годишният Гюлер, който е служил във въоръжените сили от 49 години, е началник на генералния щаб от 2018 г. Назначен на поста си, след като предшественикът му Хулуси Акар стана министър на отбраната, той беше военен началник по време на военните нахлувания на Турция в Сирия през 2019 г. и 2020 г. и също така ръководи последващи военни операции там и в Ирак.

Махинур Йоздемир, който е бил посланик на Турция в Алжир, беше назначен за нов министър на семейството и социалните политики на страната.

Междувременно Али Йерликая, който беше губернатор на Истанбул в продължение на пет години, стана новият министър на вътрешните работи, заменяйки Сюлейман Сойлу.

Али Йерликая е губернатор на Истанбул от 2018 г. Той е на 55 години, е бил управител на провинциите Газиантеп, Текирдаг, Агри и Шърнак преди.

Ведат Ишъкхан стана новият министър на труда и социалното осигуряване, Мехмет Ожасеки вече е министър на околната среда, урбанизацията и изменението на климата, а Алпарслан Байрактар стана министър на енергетиката и природните ресурси.

Министърът на здравеопазването Фахретин Коджа и министърът на културата и туризма Мехмет Нури Ерсой запазиха своите места като министри.

Ето и останалите министри в кабинета:

  • Министър на младежта и спорта: Осман Ашкън Бак
  • Национален министър на образованието: Юсуф Текин
  • Министър на индустрията и технологиите: Мехмет Фатих Качир
  • Министър на земеделието и горите: Ибрахим Юмаклъ
  • Министър на търговията: Йомер Болат
  • Министър на транспорта и инфраструктурата: Абдулкадир Уралоглу

Кабинетът ще проведе първото си заседание във вторник.

Реджеп Ердоган положи клетва за трети президентски мандат

Реджеп Ердоган положи клетва за трети президентски мандат

Турският президент ще обяви своя кабинет по-късно днес