Разговори на високо ниво между американски и израелски официални лица относно потенциални военни операции в Рафах може да се проведат във Вашингтон още в понеделник. Това съобщава CNN, като цитира свои източници.

Припомняме, че премиерът Бенямин Нетаняху внезапно отмени преговорите, планирани за тази седмица, след като Съединените щати отказаха да блокират резолюцията на ООН. Документът призовава за прекратяване на огъня в Газа и освобождаване на пленници, държани от "Хамас".

Израелската делегация предложи пренасрочване на преговорите за понеделник. Официални лица признаха, че времето е усложнено от крайния срок 31 март, пред който израелското правителство е изправено, за да изготви нов закон, уреждащ военната повинност за ултраортодоксалните евреи, отдавна освободени от задължителна военна служба.

Нетаняху пренасрочи израелската делегация в САЩ за обсъждане на операцията в Рафах

Нетаняху пренасрочи израелската делегация в САЩ за обсъждане на операцията в Рафах

Все още няма финализирана дата, но срещата може да се проведе още следващата седмица

Нетаняху поиска израелският върховен съд да отложи крайния срок за изготвяне на нов план и остава неясно дали делегацията ще получи разрешение да пътува до Съединените щати, ако тези планове се променят.

Американски служители казаха, че датата не е окончателна.

Белият дом заяви, че подкрепя пренасрочването на преговорите и работи с колегите си, за да го направи своевременно.

"Сега работим с тях, за да намерим удобна дата, която очевидно ще работи и за двете страни", каза прессекретарят Карин Жан-Пиер в четвъртък.

Съветът за сигурност на ООН настоя за незабавно прекратяване на огъня в Газа

Съветът за сигурност на ООН настоя за незабавно прекратяване на огъня в Газа

След като САЩ се въздържаха от гласуването

В петък Нетаняху съобщи, че Израел се връща на масата за преговори с "Хамас".