Във вторник Съединените щати нанесоха удар в Ирак, докато регионалното напрежение се влоши след израелски въздушен удар в Бейрут, който според Израел е убил най-високопоставения командир на Хизбула, предава "Ройтерс".

Иракската полиция и медицински източници казаха, че ударът в база южно от Багдад, използвана от Иракските народни мобилизационни сили (PMF), е убил четирима членове на групата, която включва няколко въоръжени милиции, свързани с Иран, и е ранил други четирима.

В изявление след взривовете Силите за народна мобилизация не отправиха обвинения кой е отговорен.

Американски служители, пожелали анонимност, казаха, че Съединените щати са извършили въздушен удар в Мусаиб, разположен в провинция Бабил, но не предоставиха повече подробности за местоположението.

Длъжностните лица добавиха, че ударът е насочен към бойци, които САЩ смятат, че искат да изстрелват дронове и представлява заплаха за американските и коалиционните сили.

Официалните лица не коментираха жертви.

"Това действие подчертава ангажимента на Съединените щати за безопасността и сигурността на нашия персонал", каза един от служителите.

Ирак осъди удара, заявявайки, че водената от САЩ военна коалиция е извършила "отвратително престъпление" и заяви, че атаките са сериозно нарушение на мисията и мандата на коалицията, каза в изявление иракски военен говорител

Множество ракети бяха изстреляни към иракската въздушна база Айн ал-Асад, в която се намират ръководените от САЩ сили миналата седмица, казаха американски и иракски източници, без да се съобщава за щети или жертви. Американски служители казаха, че нито една от ракетите не е ударила базата.

Действието във вторник беше първият удар на САЩ в Ирак от февруари, когато американската армия нанесе въздушни удари в Ирак и Сирия срещу повече от 85 цели, свързани с Революционната гвардия на Иран и свързаните с Иран милиции.

Народните мобилизационни сили от 150 000 души, санкционирана от държавата група от иракски паравоенни формирования, са доминирани от тежко въоръжени и закалени в битки групи, лоялни на Иран и с тесни връзки с неговата Революционна гвардия.

Ирак иска войските от водената от САЩ военна коалиция да започнат да се изтеглят през септември и официално да прекратят работата на коалицията до септември 2025 г., казаха иракски източници, като някои американски сили вероятно ще останат в наскоро договорен съветнически капацитет.

Въпросът е силно политизиран, като основно свързаните с Иран иракски политически фракции се стремят да покажат, че отново изтласкват някогашния окупатор на страната, докато американски служители искат да избегнат победата на Иран и неговите съюзници.

Водените от САЩ сили нахлуха в Ирак през 2003 г., свалиха бившия лидер Саддам Хюсеин и след това се оттеглиха през 2011 г., само за да се върнат през 2014 г., за да се бият срещу Ислямска държава начело на коалиция.

Лидерът на Хамас Исмаил Хания убит в Техеран

Лидерът на Хамас Исмаил Хания убит в Техеран

Ударена е резиденцията му в иранската столица