Според последните данни, Северна Корея е изстреляла не само една, а около 10 балистични ракети с малък обсег край източното си крайбрежие, съобщи южнокорейската армия в четвъртък, цитирана от "Ройтерс".

Японският премиер Фумио Кишида каза, че Пхенян е изстрелял балистична ракета, която очевидно е паднала извън изключителната икономическа зона на Япония.

Предполагаемите ракети са били изстреляни от района Сунан близо до нейната столица Пхенян в 6:14 сутринта в четвъртък и са прелетели около 350 км, преди да паднат в морето, се казва в изявление на южнокорейските военни.

КНДР изпрати над 120 балона с боклук и екскременти към Южна Корея
Обновена

КНДР изпрати над 120 балона с боклук и екскременти към Южна Корея

Югът предупреди жителите си край границата да бъдат нащрек

Припомняме, че ден по-рано КНДР изпрати над 120 балона с боклук и екскременти към Южна Корея. 

Южна Корея предупреди гражданите си, живеещи близо до границата със Северна Корея, да бъдат нащрек.

Армията на Южна Корея посочи, че неидентифицирани обекти, за които се смята, че са от КНДР, са били забелязани близо до силно укрепената граница и призова хората да се държат настрана и да докладват за тях на военните или полицията. Тя нарече този акт "долнопробен и опасен".

Военният отдел за взривни боеприпаси и екипът за реагиране на химическа и биологична война са били мобилизирани да инспектират и съберат предметите.

Северна Корея се разгневи на плановете на Пекин, Токио и Сеул за ядреното ѝ разоръжаване

Северна Корея се разгневи на плановете на Пекин, Токио и Сеул за ядреното ѝ разоръжаване

"Тежка политическа провокация и нарушение на суверенитета"

Северна Корея преди това осъди Южна Корея, Япония и Китай за ангажимента им за ядрено разоръжаване на Корейския полуостров. 

Пхенян обяви, че възнамерява на 4 юни да изстреля ракета, която да изведе сателит в орбита. Опитът му да изстреля нов военен разузнавателен сателит завърши с неуспех в понеделник, когато новоразработен ракетен двигател експлодира по време на полет.

Способностите за космическо разузнаване са от решаващо значение за националната самоотбрана срещу вражески заплахи. Северна Корея никога няма да се откаже от битката за притежаването на тази способност. Това заяви в сряда лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун.