Министрите на вътрешните работи и на правосъдието на страните от ЕС се събират в Брюксел на извънреден извънреден съвет по правосъдие и вътрешни работи в петък, 20 ноември. На срещата ще бъдат обсъдени спешни полицейски мерки за трансграничен контрол на движението на терористите. От българска страна участват вицепремиерът Румяна Бъчварова и министър Христо Иванов, съобщиха от двете ведомства.

Заседанието, свикано по инициатива на Люксембургското председателство, ще се проведе в Брюксел. Министрите ще направят преглед на мерките за сигурност в ЕС.

Франция поиска по-строг контрол за това кой влиза и излиза от външната граница на зоната за свободно движение в ЕС, известна като Шенген.

Това би означавало граничите полицаи да правят редовни  проверки в компютърните системи за криминално минало на всеки европеец, който идва от рискова дестинация.

Според вътрешния министър на Франция Бернар Казньов, нито една европейска държава не е предупредила французите, че издирваният още преди 13 ноември терорист Абделхамид Абауд, сочен за организатор на атаките в Париж, е влязъл отново на територията на Шенген, връщайки се от Сирия. Едва 3 дни след атентатите, Франция е получила потвърждение от разузнаване извън ЕС, че белгиецът Абауд по-рано е бил засечен в Гърция.

Друг атентатор, французинът Сами Амимур, който е бил с присъда за трафик на дрога, безпроблемно е заминал за Сирия, след което се е върнал незабелязан, за да участва в убийствата в Париж.

Сътрудничеството между разузнавателните служби ще бъде в дневния ред на вътрешните министри, чиято среща бе определена като оперативна, от представителя на Люксембургското ротационно председателство посланик Кристиан Браун:

Планира се подсилването на агенциите Европол и Евроюст, които да координират действията между службите на 28-те страни. Обменът на разузнаване обаче остава в компетенциите на националните държави.

Министерската среща ще поиска единен регистър на европейските граждани, които пътуват със самолети. Техните лични и банкови данни са нужни на правоохранителните органи за проверки в реално време. Системата съществува и в момента, но само за пътуващите извън ЕС, например до САЩ и Канада.

Законодателният проект буксува от 8 години, поради опасенията на депутати от ЕП за злоупотреби с личната информация на гражданите.