Двудневната среща на върха Русия - ЕС се открива край Самара. Утре канцлерът на Германия Ангела Меркел ще разговаря с руския президент Владимир Путин. Двамата ще обсъдят най-деликатните теми, заплашващи срещата с провал, коментира Дойче веле.

Меркел и Путин ще обсъдят Системата за противоракетна отбрана, руското ембарго върху вноса на месо от Полша и ветото на Полша върху разговорите за ново руско-европейско споразумение. Човешките права и натискът срещу опозицията в Русия също влизат в дневния ред.

Част от противоречията между Москва и Брюксел са завещани от предишната среща на върха преди половин година. Двете страни заявяват желание за сключване на ново споразумение за партньорство. Същевременно ЕС настоява Русия да ратифицира така наречената енергийна харта, гарантираща сигурността на енергийните доставки. Москва обаче отказва. Освен това Русия продължава ембаргото върху вноса на месо от Полша и няма изгледи за някаква промяна.

За напрежението между ЕС и Русия допринасят и противоречията между Москва и Вашингтон, въпреки че преди два дни Русия и САЩ се договориха да смекчат тона. Конфликтът, породен от различни позиции по отношение на Косово и американските планове за изграждане на противоракетен щит в Европа, обаче се изостря.

Американският държавен секретар Кондолиза Райс и руският външен министър Сергей Лавров обсъдиха проблемите на среща в Москва на 15 май. Окачествявайки плановете на Вашингтон за разполагане на десет ракетни прехващача в Полша и една радарна система в Чешката република като заплаха за руската национална сигурност, Москва остро се противопоставя на проекта, подчертава setimes.com.

Повтаряйки предложението на Вашингтон за сътрудничество с Русия в изграждането на системата, Райс даде ясно да се разбере, че страната й няма никакво намерение да се отказва от плановете си. Съединените щати твърдят, че щитът има за цел да осигури собствената им защита и тази на Европа срещу потенциално нападение от непредсказуеми държави и особено от Иран.

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер се опита да изглади противоречията между страната си и Русия два дни преди срещата на върха. Разговорите, които той проведе на 15 май в Москва, обаче не дадоха желания резултат.

Въпреки че Русия се превръща във все по-труден и непредсказуем партньор за преговори, ЕС ще бъде принуден да се постарае да запази добри отношения с Кремъл поне в близко бъдеще, според Ройтерс. Москва окончателно затвърди контрола си върху Централноазиатски регион и отне категорично възможността на ЕС да постигне някаква енергийна независимост.

Докато Меркел и Путин разговарят в Русия утре, финансовите министри на страните от Г- 8 ще се срещнат в Германия.