Страните от Европейския съюз дадоха окончателно одобрение за започване на официални търговски преговори със САЩ след продължило месеци отлагане заради съпротивата на Франция, информира "Ройтерс".

В края на краищата правителствата на ЕС гласуваха с категорично мнозинство за одобряване на мандатите за преговори, предложени от Европейската комисия, като Франция гласува против, а Белгия се въздържа.

Европейската комисия, която координира търговската политика на 28-членния Европейски съюз, иска започването на преговори по две направления - едното за намаляване на митата за промишлени стоки, а другото - за улесняване на компаниите да показват продукти, отговарящи на европейските или американските стандарти.

Това се нуждаеше от подкрепата на страните членки на ЕС.

Европейският съюз и САЩ достигнаха до разведряване през юли миналата година, когато президентът на САЩ Доналд Тръмп се съгласи да отложи налагането на наказателни мита за автомобилите от ЕС, докато двете страни се опитваха да подобрят икономическите отношения.

Това включва премахване на митата за "неавтомобилни промишлени стоки".

Европейската комисия многократно заяви, че няма да обсъжда мита или бариери пред търговията със селскостопански продукти, но желае да обсъжда автомобили, поставяйки я на възможен курс на сблъсък с Вашингтон.

Администрацията на Тръмп има широк списък с желания, включващ всеобхватен достъп до селскостопанския пазар на ЕС.

Дипломати казват, че Германия, чийто износ на автомобили и части в САЩ е повече от половината от общия обем на ЕС, иска да продължи преговорите за предотвратяване на митата за автомобилите на гигантите "Фолксваген", "Даймлер" (производител на "Мерцедес") и BMW.

Франция, която има много малък износ на автомобили в САЩ, се опитваше да отложи въпроса след изборите за Европейски парламент през май, убедена, че договарянето с Тръмп няма да доведе до победа в изборите.

Франция настоява, че селското стопанство не трябва да присъства в преговорите, но че клаузите за климатичните промени трябва да присъстват - трудно изискване, като се има предвид решението на Тръмп да изтегли САЩ от Парижкото споразумение за климата.