След като вчера губернаторът на американския щат Южна Каролина Ники Хейли подписа заповедта и я посвети на семействата на жертвите от клането в църквата в Чарлстън, тази сутрин конфедеративният флаг бе свален от щатския парламент, съобщиха световните информационни агенции. Много хора са наблюдавали церемонията по свалянето в столицата на щата Южна Каролина Колумбия, което е отнело около 30 секунди.

Присъствали са губернаторът Хейли, бивши губернатори, сенатори от щата, както и видни пастори.

Сред присъстващите е имало както хора от различни раси, включително и чернокожи, които приемат това знаме като символ на расизъм, така и поддръжници на Конфедерацията, които са носели свои лични знамена. Противниците на флага като расистки символ, са скандирали "Свалете го!", а след като той е бил вече премахнат - "САЩ!". Те са заявили, че приемат случващото се днес като повод за празник. Според други присъстващи пък ги е привлякла възможността да видят историята, случваща се на живо. Много медии са били изпратени, за да отразяват събитието.

Президентът Барак Обама е коментирал в "Туитър", че това е жест на добра воля и стъпка напред към по-добро бъдеще.

Припомняме, че по-рано тази седмица за това гласува Сенатът на щата. Губернаторът, много общественици и граждани се обявиха за това, разгневени и шокирани след касапницата в църква в Чарслтън. Стигна се и до вандалски акции на протести, тъй като искането им не бе удовлетворено веднага. Губернаторът на щата също подкрепи искането за свалянето на знамето и заяви, че той е минало, което не трябва да определя бъдещето на страната. Припомняме, че през юни младеж уби 9 чернокожи и заяви, че иска да разпали етническа война. Установено бе, че той е присъствал в расистки групи, а на много снимки позира с въпросното знаме.

Припомняме, че и до днес американското общество е разделено по отношение на флага като символ. Докато за белите той е история, то за чернокожите е расистки символ днес.

Много от щатите, влизали в състава на Конфедерацията, декларираха желание или да променят дизайна за щатските си знамена (защото те включват и конфедеративното), или да пратят противоречивото знаме в музея.

Междувременно,  директорът на ФБР Джеймс Коми коментира по случая като заяви, че Руф "не би трябвало да притежава свое законно оръжие". Причината все пак да има такова, е в допуснати пропуски в контрола на Бюрото, което прави трагедията още по-мъчителна за нас, призна Коми пред журналисти в централата на ФБР. По-рано бе съобщено, че Руф е получил оръжие от баща си като подарък за 21-ия му рожден ден.