Един човек е убит, а 10-има други са ранени при нападение срещу фабрика за промишлени газове в Сен-Кентен-Фалавие в Югоизточна Франция, край град Лион, съобщават местни медии.

По-късно френският президент Франсоа Оланд обаче обяви, че освен единия загинал, са ранени само двама души.

Двама души са влезли с кола на територията на предприятието, след което са били чути няколко експлозии. Смята се, че колата с нападателите е разбила входа на завода и се е врязала в складирани газови бутилки.

Според запознат източник пък двамата влезли с ислямско знаме в ръка и взривили няколко газови бутилки.

Обезглавеният във Франция бил работодател на основния заподозрян
Още...

Някои медии съобщават, че двамата нападатели са твърдели, че са част от "Ислямска държава".

Обезглавено тяло и знаме на "Ислямска държава" са открити на оградата на фабриката на американската компания Air Products.

Главата била покрита с надпис на арабски език.

По-късно обезглавената жертва беше идентифицирана като мениджър на транспортна компания, базирана на около 30 км от атаката. Мъжът бил нападнат във фабриката, след като отишъл за доставка. Не се съобщава името му. Източници от следствието съобщиха, че нападателите са обезглавили работодателя си.

Един от нападателите 35-годишен мъж е арестуван, той е добре познат на разузнавателните служби. Той е носил знамена на „Ислямска държава".

По думите на френския вътрешен министър Бернар Казньов полицията е разследвала арестувания през 2006 г. по подозрение във връзки с радикална салафистка групировка. Наблюдението върху него е преустановено през 2008 г. Името на арестувания е Ясин Сали.

Другият нападател е убит от пожарникар.

Заводът е охраняван от силите на реда, тъй като е попадал сред потенциално опасните химически заводи.

Френската жандармерия спешно е евакуирала работниците от завода, който се намира в промишлена зона, далече от жилищни сгради.

Премиерът на Франция Манюел Валс разпореди "повишена бдителност" в уязвимите обекти на целия регион Рон Алп. Президентът Франсоа Оланд преустанови визитата си в Брюксел и се е завърна в страната.

"Ние нямаме съмнение, че нападението е било с цел взривяване на сградата. Атаката носи отличителните белези на терористично нападение", коментира Оланд. Той нареди през следващите три дни да бъде наложено най-високото ниво за заплаха от тероризъм.

Случаят се поема от антитерористичен екип на френската прокуратура.

Нападението става близо половин година след атентатите в Париж, при които загинаха 17 души.