Новото гръцко правителство е наследило от кабинета на "Сириза" 65 219 неразгледани молби за убежище, предаде БНТ. Към тези молби ежедневно се добавят нови, уточнява заместник-министърът по миграционната политика Йоргос Кумуцакос.

Информацията беше огласена след размяна на реплики между Кумуцакос и отговарящия за миграционната политика на "Сириза" Йоргос Психойос.

По-рано заместник-министърът посочи, че зад нарастващата вълна от бежанци и мигранти стоят геополитически причини, което предизвика реакция от страна на Психойос.

"Ако си спомням правилно, "Нова демокрация", вместо да защитава справянето с бежанския въпрос на базата на международна легитимност и солидарност, международно обвиняваше "Сириза" в уж "отваряне на портите", репликира представителят на "Сириза".

От кабинета на "Кумуцакос" отговориха на "Сириза", че тези, които "оставиха в наследство много проблемна ситуация на островите и в страната при справянето с въпроса за бежанците/мигрантите, наводнени от 18 804 души острови, вместо предвидения капацитет от 6 338, тези, които са оставили неразгледани почти 70 000 хиляди молби за убежище от първа и втора степен, онези, които са потопили правата на човека в калта на Идомени, преди да критикуват, първо трябва да си направят открито самокритика".