Говорител на самопровъзгласилата се Донецка народна република заяви, че армията на Украйна е понесла тежки загуби при продължаващите сражения в Донбас. По тяхна информация са загинали над 750 военни от началото на операцията, предаде ТАСС.

Унищожено е и голямо количество военна техника.

По думите му, продължават сраженията близо до Мариупол. Сепаратистите успешно отблъскват атаките на военните. Според ДНР, действията на Киев са хаотични, тъй като липсва взаимодействие между отделните части.

По-рано днес един от лидерите на проруските сепаратисти в Източна Украйна обяви, че неговите войници ще проведат офанзива срещу украинската армия и че не иска преговори с Киев за мир.

Ръководителят на самопровъзгласилата се Донецка народна република Александър Захарченко заяви, че ДНР няма да се опитва да преговаря с киевските власти, а ще бъде предприето настъпление до административните граници на Донецка област.

„Нашата страна няма да прави повече никакви опити за водене на преговори за примирие", предупреди Захарченко.

Ние ще настъпим до границите на Донецка област, но ако видим заплаха и от друга страна, ще я ликвидираме", каза той.

По думите му ДНР и Луганската народна република не са получили покана от Киев за преговори на Контактната група в Минск.

ООН обяви, че над 5 хиляди души са убити в Украйна от началото на конфликта - април 2014 г. Само за последните 9 дни са убити 262 души.

Над 1.5 млн. души са били принудени да напуснат домовете си.

Шефът на външната политика на ЕС Федерика Могерини призова Русия да оттегли подкрепата си за проруските сепаратисти.