Посланикът на САЩ в Русия Майкъл Макфол посети външното министерство на Русия във връзка със задържания сътрудник от американската дипломатическа мисия по подозрение в шпионаж, предаде РИА Новости.

Макфол отказа да коментира срещата в министерството и не отговори на нито един журналистически въпрос. Американският посланик остана в сградата на външното ведомство малко повече от час.

Припомняме, руските Федерални служби за сигурност в Москва хванаха агента на ЦРУ Райън Фогъл, работел под прикритие като трети секретар в посолството, да вербува руски агент. Фогъл предлагал 1 милион долара възнаграждение за сътрудничество от страна на руски служител на спецслужбите.

Фогъл е обявен от руското външно министерство за „персона нон грата".

Държавният департамент на САЩ се надява, че случаят няма да навреди на отношенията с Русия, но не коментира подробности.

Мога да потвърдя само, че той е бил арестуван и след това освободен. Нямам повече информация, никакви подробности по този случай", каза на брифинг представителят на департамента Патрик Вентрел.

Междувременно бивш шпионин и експерт по разузнаването заяви, че „това, от което спецслужбите на САЩ се нуждаят, е повече разузнаване и по-добра последователност".

Задържаният е явно некомпетентен с добри намерения. Въпреки това, неговият случай говори ясно от факта, че САЩ не вземат нещата на сериозно. Всяка ситуация първо трябва да бъде добре разгледана", каза експертът.

В същото време той допълни, че Русия трябва да обръща повече внимание на неоконсерваторите и американските граждани, действащи в Кавказ.