В отговор на опасенията за повишаване на цените Никозия представи набор от целенасочени и широкообхватни мерки, насочени към облекчаване на финансовото натоварване на гражданите.

Това разкри "Та Неа".

Тези мерки, обявени след извънредно заседание на кабинета, председателствано от президента Никос Христодулидис и министъра на финансите Макис Керавнос, включват удължаване на целевите субсидии за цената на електроенергията за май и юни и продължаващо намаляване на тарифите за електроенергия.

Мерките включват още еднократна субсидия за разходите за гориво за домакинствата, които отговарят на условията, която ще бъде разпределена през април, май и юни.

Никозия също така ще разпредели еднократна помощ от 100 евро за получателите на помощи и ще увеличи помощите за пенсионери с ниски пенсии със 100 евро на месец, с което ще подпомогне 28 000 лица.

Президентът Христодулидис подчерта ангажимента на правителството за справяне с бедността както с целенасочени, така и с широкообхватни инициативи, като се позова на предишни финансови пакети на обща стойност 255 млн. евро, и добави, че мерките ще осигурят облекчение на най-засегнатите от повишаването на цените.

Кипър сменя четирима министри след скандали

Кипър сменя четирима министри след скандали

Уволнени са министрите на здравеопазването, правосъдието, отбраната и земеделието

Петте мерки, за които е взето решение, имат за цел да балансират премахването на нулевата данъчна ставка върху потреблението на горива в края на март.