Китай и Русия успешно завършиха втората фаза от съвместните си въздушни патрули над Западния Тих океан в сряда, след като извършиха полети над Японско море и Източнокитайско море в предходните дни, предава "Ройтерс". Това предизвика тревога в Япония относно националната сигурност.

Южна Корея и Япония вдигнаха своите самолети във вторник, когато китайските и руските съвместни патрули започнаха като част от годишния план за военно сътрудничество между двете държави.

Япония изрази сериозна загриженост по отношение националната си сигурност и предаде тези опасения на Китай и Русия чрез дипломатически канали, според главния секретар на кабинета Хирокадзу Мацуно, който говори на пресконференция в сряда в Токио.

"Такива повтарящи се съвместни полети на стратегическите бомбардировачи на двете страни в близост до нашата страна означават разширяване на дейностите в близост до нашата страна и очевидно имат за цел да действат произволно срещу нашата страна", обясни Мацуно.

Той добави, че "повтарящите се съвместни полети на стратегическите бомбардировачи на двете страни близо до нашата страна означават разширяване на дейностите в близост до нас и очевидно имат за цел да действат произволно срещу нас".

Във вторник Южна Корея вдигна бойни самолети, след като четири руски и четири китайски военни самолета влязоха в нейната зона за противовъздушна отбрана в южната и източната част на Корейския полуостров.

Японските военни съобщиха, че са вдигнали изтребители, след като открили, че два руски бомбардировача са се присъединили към два китайски бомбардировача над Японско море и заедно летели до Източнокитайско море във вторник.

Тези съвместни въздушни патрули са шестите, които се провеждат от Русия и Китай от 2019 година насам, идвайки в период нарастващото напрежение в Азиатско-тихоокеанския регион, като и Китай, и Съединените щати засилиха военната си активност в този район.

Русия и Китай извършват съвместни патрули над Тихия океан

Русия и Китай извършват съвместни патрули над Тихия океан

Това трябва да демонстрира засилващото се сътрудничество между двете страни