Япония официално призова Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) да изпрати свои експерти, които да помогнат във връзка с настоящата ядрена криза в страната, съобщи генералният секретар на организацията Юкия Амано.

Днес правителството на Япония призова агенцията да осигури експертни мисии и в момента се доуточняват детайлите с японската страна, заяви Амано по време на брифинг в централата на МААЕ във Виена.

Веднага след опустошителното земетресение, което миналата седмица удари Япония, МААЕ отправи официално предложение за оказване на съдействие на японското правителство.

Японските специалисти така и не можаха да се справят със ситуацията, като работата по аварията във „Фокушима" върви с променлив успех.

В тези крайно сложни отношения японските власти правят всичко възможно, за да стабилизират ситуацията в АЕЦ-а и да осигурят безопасността, заяви Амано.

Припомняме, нова експлозия стана днес в японската ядрена централа, която пострада от земетресението и цунамито, но властите изключват възможността за повторение на катастрофата от Чернобил.