Изнесеното заседание на Европейския съвет през септември в Братислава може да бъде историческа среща. Това мнение изрази на пресконференция председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, цитиран от кореспондента на БТА в Брюксел.

Заседанието ще се проведе във формат 27 държави, без Великобритания.

Юнкер подчерта, че извън Брюксел съветът е заседавал само веднъж. Това е станало през 1995 г., като срещата се е провела в Испания.

От своя страна словашкият премиер Роберт Фицо заяви, че лидерите имат нужда да разговарят свободно, без одобряването на решения и без да дават обяснения за какво са говорили.

Припомняме, че Словакия от днес поема председателството на Съвета на ЕС.

Словакия поема председателството на Европейския съвет

Словакия поема председателството на Европейския съвет

Премиерът Роберт Фицо ще настоява за промени...

Фицо коментира, че желанието на европейските лидери е през септември да разговарят много открито за бъдещето на европейския проект. Не можело в тази предстояща дискусия да има импровизации. По думите на Роберт Фицо някои очаквали да се продължи както досега, а според други в Евросъюза има нужда от дълбоки промени.

Относно британския референдум Фицо отбеляза, че не искат радикални стъпки, но не могат да продължат все едно нищо не се е променило. Той смята също, че комуникацията трябва да се подобри и европейският проект да се „продава” по-добре на гражданите. Словашкият премиер очаква на срещата през септември да се постигне пробив в търсенето на изход от референдума. Имало съгласие, че преди Лондон да подаде заявление за напускането на ЕС, не може да се има дори предварителни разговори.

Жан-Клод Юнкер отново повтори, че преди подаване на заявлението, няма да се водят никакви преговори с Лондон. Той е категоричен, че няма време за губене.

Неволно вместо „словашкото председателство", той произнесе „британското председателство". Юнкер определи грешката си като „шегата на деня”.

Засега обаче Великобритания остава в графика за оглавяване на Съвета на ЕС догодина.

Юнкер е категоричен, че не може да отстъпи от въпроса за свободното движение на хора. Той подчерта, че ако искаш достъп до вътрешния пазар, приемаш тази свобода.

Председателят на ЕК допълни, че всички казвали, че искат реформи, но не посочвали какви трябва да са те.