Парламентът на Ирак в събота прие закон, криминализиращ еднополовите връзки с максимална присъда от 15 години затвор, съобщава "Ройтерс".

Според властите, целта е да се защитят религиозните ценности, но за правозащитници това най-новата атака срещу ЛГБТ общността в страната.

Законът има за цел да "защити иракското общество от моралната поквара и пропагандата на хомосексуализма, които завладяха света", гласи копие от закона, видяно от "Ройтерс".

Той беше подкрепен главно от консервативни шиитски мюсюлмански партии, които формират най-голямата коалиция в предимно мюсюлманския парламент на Ирак.

Законът за борба с проституцията и хомосексуализма забранява еднополовите връзки. Предвидени са наказания до 15 години лишаване от свобода за подобни отношения, както и седем години затвор за всеки, който насърчава хомосексуалността или проституцията.

Той също така налага между една и три години затвор за всеки, който промени своя "биологичен пол" или умишлено се облича по женствен начин.

Законопроектът първоначално включваше и смъртно наказание за еднополови актове, но беше изменен, преди да бъде приет след силна съпротива от Съединените щати и европейските държави.

До момента Ирак не криминализираше изрично гей секса, въпреки че по-свободно дефинирани морални клаузи в неговия наказателен кодекс бяха използвани срещу тази общност. Има регистрирани случаи на убийства на гейове от групи или отделни лица. 

"Приемането на закона срещу ЛГБТ от иракския парламент узаконява ужасяващите нарушения на правата на ЛГБТ хората в Ирак и е сериозен удар върху основните човешки права", каза Раша Юнес, заместник-директор на програмата за правата на ЛГБТ в Human Rights Watch, Ройтерс.

Ирак забрани термина "хомосексуалност" в социалните мрежи

Ирак забрани термина "хомосексуалност" в социалните мрежи

Комисията по медиите призова страната да исползва термина "сексуално отклонение"

Иракски служители, които наблюдават спазването на правата на човека, не можаха да бъдат открити за коментар.

Основните иракски партии през изминалата година засилиха критиките към правата на ЛГБТ, като познатите знамена с цветовете на дъгата бяха изгаряни по време на протести както от управляващи, така и от опозиционни консервативни шиитски мюсюлмански фракции миналата година.

Повече от 60 държави криминализират гей секса, докато сексуалните актове между лица от един и същи пол са законни в повече от 130 държави, според Our World in Data.