Централната избирателна комисия - ЦИК информира, че в изборите за членове на Европейския парламент от Република България на 26 май, участие ще вземат 13 партии и 8 коалиции, регистрирали кандидатски листи, както и 6 независими кандидати.

Общият брой на избирателните секции в страната по предварителен списък е 11 661, а общият брой избиратели по избирателни списъци е 6 355 633.

Избирателните секции в лечебни заведения, домове за стари хора или други специализирани институции за предоставяне на социални услуги, плавателните съдове под българско знаме, в местата за изтърпяване наказание лишаване от свобода и за задържане, се образуват при наличието на не по-малко от 10 избиратели в срок не по-късно от 48 часа преди изборния ден.

ЦИК предупреждава, че хората не се ориентират с бюлетината

ЦИК предупреждава, че хората не се ориентират с бюлетината

В ЦИК са постъпили 60 сигнала и 26 жалби

ЦИК напомня на избирателите, че в изборния ден в Република България гласуването започва в 7 часа и приключва в 20 часа.

Извън страната изборният ден започва в 7 часа местно време и приключва в 20 часа местно време.

Когато в 20 часа пред изборното помещение има негласували избиратели, председателят и секретарят на комисията установяват техния брой и самоличност, като тези избиратели предават документите си за самоличност на комисията.

Само тези избиратели се допускат до гласуване след 20 часа, но не по-късно от 21 часа (извън страната това е съответното местно време).

Разписките от машинно гласуване на евровота може да се броят в РИК

Разписките от машинно гласуване на евровота може да се броят в РИК

Закриват камерите в избирателните секции в неделя