18 политически партии са подали документи в ЦИК за регистрация за президентските избори, съобщи говорителят на ЦИК Бисер Троянов.

За днес документи са подали движение Гергьовден, Демократическа партия, Партия за хората от народа, Съюз на свободните демократи и Български демократичен съюз „Радикали".

Подадени са заявления от пет инициативни комитети, на един от които е постановила отказ (този за Али Юзеиров, бел.ред). Троянов уточни, че основанието на ЦИК за отказа са нередовности в документите.

Троянов съобщи още, че от партиите, които са били заличени, но Върховният административен съд е отменил тези решенията на ЦИК, за четири партии документите са били върнати в ЦИК.

Той заяви, че това са партия Национално движение за спасяване на Отечеството, Партия на българските жени, която днес е получила удостоверение и може да се регистрира в ОИК, Движение Нашият град, което също е получило удостоверение в петък, и Съюз на комунистите в България, който обаче отново има недостиг на необходимия брой избиратели, за да бъде регистриран.

Утре изтича крайният срок за регистрация на партии и инициативни комитети за президентските избори.

По отношение на общинските избирателни комисии Троянов съобщи, че ЦИК е назначила всички 264 общински избирателни комисии и че досега са постъпили 76 жалби - 41 от ДПС, 31 от Коалиция за България, 3 от Синята коалиция и една ВМРО - БНД.

До сега ВАС се е произнесъл по 10 от жалбите, като е отхвърлил жалбите срещу ЦИК.

В ЦИК беше изтеглен жребий за общината, където ще бъде извършено експериментално преброяване на бюлетините.

Въпросната община бе избрана от урна със 192 плика, с имената на общините с население до 20 000 жители.

Това е община Бобошево, област Кюстендил.

Експерименталното преброяване на бюлетините, както поясни Троянов, означава, че в Бобошево бюлетините няма да се броят в секционните избирателни комисии.

Те запечатват кутиите за местните избори, занасят ги пломбирани пред преброителна комисия, която предстои да бъде назначена и тя преброява бюлетините на цялата община.