Проучване на НЦИОМ за политическите нагласи дава 7% преднина на ГЕРБ пред БСП. Анкетите са проведени в периода 21 - 29 март.

Според тях в сравнение с края на месец януари ГЕРБ запазва без промяна електоралното си влияние - 24,4% от имащите право на глас.
БСП губи част от подкрепата, която беше спечелила около референдума, и сега получава дял от 17,5%, обявяват социолозите.

ДПС е на трето място с 6,5% и не променя електоралната си тежест от началото на годината, докато партията на Волен Сидеров удвоява влиянието си в резултат на протестите. Атака е на четвърто място с дял от 5% от имащите право на глас.

Движение „България на гражданите" на Меглена Кунева е петата партия, която към края на март би влязла в следващия парламент (с дял от 3,5% от всички имащи право на глас). Тази формация обаче е загубила 2,4% от началото на годината, отчитат от НЦИОМ.

ДСБ на Костов и Съюз "Единство" - изследването е приключило преди крайния срок за регистрация на предизборни коалиции, когато стана ясно, че формациите се разделят, както и НФСБ, получават по 2% електорална подкрепа.
Шансовете им за минаване на 4-процентната бариера зависят до голяма степен от развоя на предизборната кампания.

Бихте ли променили в последния момент решението си за кого да гласувате, за да подкрепите вероятния победител на парламентарните избори?

Да

15,0%

Не

70,8%

Не мога да преценя

14,3%

Общо

100%

15% от българите, имащи право на глас, твърдят, че биха променили решението си коя партия да подкрепят в полза на очаквания победител. Конформистки вот по-често заявяват високообразованите респонденти и жителите на столицата, отчита институтът.

Според данните протестите не са разколебали симпатизантите на традиционните партии.

Въпреки регистрираното недоволство от политическото статукво и масово заявените симпатии към исканията на протестиращите, натрупаната обществена енергия не намери приемлива за мнозинството форма на политическо представителство.
Доколкото исканията на протестиращите са основно икономически, всяко следващо правителство, което не се съобразява с тях, може да очаква нови протести. Тогава натрупаното обществено недоволство може и да се сдобие със собствено политическо представителство.

В края на февруари тогавашният премиер Борисов е бил одобряван от 40% от интервюираните, а делът на неодобрението за него е 51%. След оставката на кабинета одобрението и неодобрението към Бойко Борисов са съизмерими дялове (46%:45%), което сочи, че оставката той вдига рейтинга му.

Как Вие лично оценявате оставката на Бойко Борисов?

Като достойна постъпка

41,9%

Като бягство от отговорност

45,3%

Не мога да преценя

12,8%

Общо

100,0%

Одобрението към Меглена Кунева намалява със 7 пункта, като пропорционално нараства и неодобрението й.Според проучването няма доминираща оценка за оставката на премиера. 45 % я определят като бягство от отговорност, а 42% - като достойна постъпка.

Първото е оценка на хора на възраст над 60 години, със стандарт под средния, жители на столицата, както и живеещи в селата. Склонни да споделят това мнение са симпатизанти на БСП, на Атака и на ДПС.

Мнението, че оставката на Борисов е достойна постъпка е преобладаващо сред хора на възраст между 18 и 49 години, сред заможни избиратели и сред жители на градовете.
83% от симпатизиращите на ГЕРБ оценяват оставката на премиера като достойна постъпка.