Девет кандидатпрезидентски двойки подписаха споразумение за политическа почтеност и толерантност на изборите. Документът е иницииран от Гражданско движение "ДНЕС", в което влизат над 57 неправителствени организации.

Споразумението за почтени избори беше подписано лично от трима кандидати за „Дондуков 2" - Ивайло Калфин от БСП, Сали Шабан Ибрям от Национално движение "Единство" и Андрей Чорбанов от партия "Българска демократична общност".

Двама кандидати за вицепрезидент - Емануил Йорданов от "Синята коалиция" и Николай Кисьов от ЕНП, също положиха своите подписи.

Към тях се присъединиха председателите на щабовете на кандидатите за президент Меглена Кунева, Атанас Семов, Красимир Каракачанов и Димитър Куцаров.

Със споразумението кандидатпрезидентските двойки приемат да водят почтена, толерантна и открита предизборна кампания, да не уронват престижа и доброто име на опонентите си. С документа те са „договориха" и да не злоупотребяват със служебното си положение и да не участват в практики за купуване на гласове или други такива, които биха опорочили изборите.