Командващият ВВС, който в четвъртък подаде рапорт за напускане, но след разговор с премиера Борисов го оттегли, заяви, че ако се стигне до момента чужди самолети да ни пазят небето той няма да оглавява бойната ни авиация.

В авиобаза Граф Игнатиево, където в петък имаше ден на отворените врати, ген. Румен Радев отклони въпроса как си представя охраната на българското въздушно пространство от други държави. Той отговори, че не си го представя и добави: "Питайте някой друг. Ако се стигне до такъв момент, аз няма да бъде командир на ВВС", предаде БТА.

"Не знам да има подписано споразумение за ремонт на българските изтребители МиГ-29 с Полша, но знам, че има проект. В тази връзка приветствам всяка стъпка, която води до по-голяма готовност на нашата техника и до повече боеспособност", заяви командирът на ВВС генерал-майор Румен Радев.

Според командира на ВВС големият проблем е, че следващата година тези самолети, които сега могат да летят, ще бъдат с изчерпан ресурс, удължен от нашия инженерно-технически състав. За да могат дежурните самолети да летят, трябва да има много повече машини, на които да се учат младите пилоти и да получат добра подготовка, коментира ген. Радев.

Той уточни, че отговаря за подготовката на летците и за бойната готовност на ВВС, а за ремонта и осигуряването на средствата отговаря Министерството на отбраната. По думите му, в работата на МО активно участват и експертите на ВВС.

"Към министър Николай Ненчев отдавна съм депозирал какви са точно нашите искания като осигуряване на изправна техника, в какви периоди точно и какъв брой, така че ние да не прекъсваме носенето на бойното дежурство и да имаме един минимум, който да гарантира здравето и живота на нашите летци", подчерта генералът.

По думите му критичният срок, в който българските ВВС могат сами да охраняват въздушното ни пространство е средата на следващата година.

Ген. Румен Радев обясни, че за air policing трябва да има минимум 16 изправни самолета, а ние в момента оперираме с много, много по-малко. По думите му няма друга държава, която да носи дежурство с 15-минутна готовност с толкова малко самолети, което според него води до "ужасно натоварване на едни и също малко на брой хора, които и летят опасно малко".

Относно договора с Полша Румен Радев добави, че очаква това да бъде само първият от серия договори, защото освен за двигатели, следващият трябва да бъде за интегрирана логистична поддръжка.

Ген. Радев бе в Граф Игнатиево по повод първата съвместна българо-полска летателна тренировка. В нея участват 42-ма военнослужещи от Полша с три бойни Миг-29 и един учебен. От българска страна в учението участват МиГ-29 и МиГ-21.

Припомняме, по-рано през деня военният министър Николай Ненчев обяви, че договорът с Полша ще бъде подписан до дни, а до края на април 2016 година българската авиация ще има вече готови ремонтирани в Полша шест изтребителя. Според Ненчев, ген. Радев бил запознат с всеки детайл от това споразумение.

Финансовият министър Владислав Горанов обясни, че няма да имаме пари за чисто нови изтребители, а щели да дадат малко повече пари за армията. Обещаните в четвъртък 80 млн. лева за авиацията са: "Част от плановете", каза Горанов.

Премиерът Бойко Борисов заяви, че "ще напрегне "до дупка" целия бюджет за спасяването на ВВС".