Акцентирането върху икономическите последици от евентуален Brexit (излизането на Великобритания от ЕС) е стратегия най-вече на привържениците на оставането на страната в Европейския съюз. Евентуалното излизане обаче ще има общоевропейски последствия, например по отношение на силата на ЕС във външната политика. Това коментира политологът Владимир Шопов пред БНР.

Според него в голяма степен, ако развоят от референдума е неблагоприятен, това ще е заради негативния вот в Англия, а не в Шотландия, Северна Ирландия и Уелс, което ще доведе до въпроси за бъдещето им, особено в Шотландия, където може да има и нов референдум за независимост.

По думите му, изключително подценявано последствие, евентуално, е нещата, които могат да се случат в Северна Ирландия и Ирландия при едно такова излизане, защото двете държави са изключително обвързани и икономически, а  донякъде и самият политически процес зависеше както от съществуването на една много по-единна Великобритания, така и от много по-широкия контекст на ЕС.

Според Шопов в момента партиите в Шотландия се опитват да оставят темата за нов референдум за независимост на заден план, „за да не добавят още едно измерение в политическата битка“, но има подозрения, че може целенасочено да стимулират негативен вот  на референдума на 23 юни, за да се опитат по този начин да се преборят за втори референдум за независимост на Шотландия.

"Изходът от референдума ще бъде въпрос на много малка разлика, защото наистина има много устойчиви нагласи и в едната, и в другата посока. Всеки резултат, който показва разлика повече от 3-4% ще бъде много сериозна изненада и като че ли засега не може да се очаква подобна", коментира политологът.