За днешния празник на МВР Алексей Петров поздрави всички професионалисти в системата, без вътрешния министър Цветан Цветанов. 

Бившата барета отправи въпрос към Цветанов: „Дали някой ден компетентните органи ще изяснят кой е нанесъл по-големи щети на българския народ - бизнес-споровете на Трактора или ръководството на контрабандата от Шлифера?".

Той перифразира въпроса си и го зададе и по друг начин - дали споровете му с бизнес партньори от 1997 година, за което е обвинен в рекет и опит за убийство по мегаделото „Октопод", е по-значимо престъпление от покровителството на контрабандата и ощетяването на народа с милиарди от сегашното управление.

Синдикатите от КТ „Подкрепа" се срещнаха с Алексей Петров и Теодор Дечев от Съюза за стопанска инициатива, за да обсъдят някои от належащите актуални въпроси, които вълнуват обществото. Д-р Константин Тренчев обясни по кои въпроси работодателската и синдикалната организации са стигнали до общи консенсусни решения.

Съюзът за стопанска инициатива има готовност за протести в десет областни града и блокада на границите на поне пет места, заяви изпълнителният директор на съюза Алексей Петров след среща с ръководството на КТ „Подкрепа". Точна дата на протестните действия все още не е определена.

Убедихме се в тази готовност, когато посещавахме хората по места", заяви Петров за сериозността на намеренията на организацията. ССИ счита, че са изчерпани меките форми на диалог в Националния съвет за тристранно сътрудничество, което налага да се прибегне до използването на „по-груби" мерки.

От ССИ припомниха позицията си, че настояват премиера Бойко Борисов да подаде оставка. По думите на Пертов, причината да се отлага изпълнението на антикризисните мерки и реформите е само една - идващите президентски избори. „Ето защо, за да събере пари, управлението започва атака към малкия и среден бизнес", коментира Алексей Петров.

Според него в бюджета могат да се набавят над 10 млрд. лв. - 1.5 млрд. от следприватизационен контрол и връщане в хазната на парите от приватизация, също толкова пари могат да се съберат от изпълнение на антикризисните мерки, 2-3 млрд. лв. могат да влязат в хазната, ако се спре контрабандата, а от заменките на земи могат да дойдат около 7 млрд. лв.

Приватизацията на „Български пощи" не се приема от КТ „Подкрепа" и Съюза за стопанска инициатива. Ако се стигне до протести, ССИ е готов да ги подкрепи активно, декларира председателят на съюза Теодор Дечев. Организациите са притеснени от трудното положение на малкия и средния бизнес у нас, които по думите им са гръбнакът на заетостта.

„Силно заинтересовани сме тези предприятия да оцелеят", заяви категорично лидерът на КТ „Подкрепа" Константин Тренчев. Той отново поиска оставката на финансовия министър Симеон Дянков, тъй като според него е неправилен финансово-икономическия модел на страната. От КТ "Подкрепа" обаче не подкрепят искането на ССИ за оставка на премиера.

Според синдикалния лидер премиерът Борисов се е предоверил на финансовия си министър, който налагал мнението си за някои решения. В КТ „Подкрепа" няма решение за обсъждане на въпроса за оставка на премиера Борисов. От синдиката са притеснение, че държавата отново започва да бави връщането на ДДС.

По техни данни държавата не е разплатила около 500 милиона лева, което може да се окаже поредна спънка пред бизнеса. „Считам, че премиерът има добри намерения, но те не се получават", коментира Тренчев. Според ССИ обаче финансовият министър не трябва да се обвинява и да му се прехвърля цялата отговорност. Оттам обясниха, че премиерът Борисов си позволява да се меси във въпроси от компетенцията на Дянков.

Работодателската организация и синдикатът са на мнение, че трябва по-активно да се предприемат действия по следприватизационния контрол и държавата да си потърси парите от приватизационни договори. Важно е също да се ускори усвояването на еврофондовете. ССИ има разработен план за това.

Двете организации са готови да работят за намаляване на лицензионните режими и възстановяване на достъпа на бизнеса до финансиране. Според д-р Тренчев трябва да се промени мотивацията на хората във властта.

„Когато един човек е мотивиран как да напълни кошницата, която му е дадена, ще е подчинен на това", коментира синдикалният лидер, като допълни, че се е сблъсквал с всякакви хора във властта.
От опита си Тренчев заяви, че българският народ много трудно може да бъде изкаран на улицата. „От Жан Виденов насам българинът е готов да излезе на протест, само ако е тежко икономически мотивиран", заключи д-р Тренчев.