Няма да подкрепим проектокабинета на Даниел Митов. Това каза пред БТВ съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов по повод заявеното намерение на Митов да покани първо на разговори именно ДБ. След връчването на мандата Митов обоснова това решение с идеологическата близост.

Атанасов се противопостави на такъв аргумент - идеологията на ГЕРБ е корупцията, нагласените обществени поръчки, онези чекмеджета с кюлчетата. "Така че нямаме нищо общо с тяхната идеология и няма никакво основание да водим разговори", уточни Атанасов. Според него е напълно ясно, че правителството, предложено от Бойко Борисов, няма да получи нужната подкрепа и на ход ще е следващата политическа сила в парламента - "Има такъв народ".

ГЕРБ канят на разговори ДБ и ИТН

ГЕРБ канят на разговори ДБ и ИТН

Ако видят, че няма да имат подкрепа, бързо ще върнат мандата

На въпроса какво очаква от партията на Слави Трифонов той обясни, че досега "Демократична България" не е водила никакви разговори с техни представители.

Въпреки категоричния отказ да се говори с ГЕРБ, от ДБ смятат, че на държавата е нужно правителство, за да може да се преодолее кризата, която предстои с бюджета и плащанията на държавата през лятото.

На упрека на лидера на БСП Корнелия Нинова, че новите партии не са подкрепили предложения от левицата мораториум върху сделките и смяна на бордовете от отиващото си правителство, съпредседателят на ДБ отговори: "Дяволът е в детайлите". Той обясни, че Нинова е опитала да прокара предложението заедно с комисията за ревизия на управлението Борисов и после не е внесла отделна точка, както е обещала.

ДБ фокусирани върху промяна, министерски кресла и пейки са детайли

ДБ фокусирани върху промяна, министерски кресла и пейки са детайли

Третият мандат е под въпрос

По думите на Атанас Атанасов е много важно 45-ото НС да промени бързо изборните правила предвид прогнозите за кратък живот на този парламент и предсрочни избори. Той уточни, че приоритетно трябва да се улесни гласуването в чужбина чрез вот по пощата и повече секции извън страните в ЕС, да се помисли за електронно гласуване и въвеждане на изцяло машинно гласуване.

Андрей Райчев не вижда коалиция, а разбирателство за промяна на закони

Андрей Райчев не вижда коалиция, а разбирателство за промяна на закони

Не очаква бързи избори през лятото