Андрей Райчев е доволен, че вече вижда парламент. Да, в пленарна зала се карат, дори се обиждат, но парламентът е жив. Това е извод който социологът прави след втория пленарен ден, който вчера беше изключително дълъг. Андрей Райчев посъветва все пак обидите, хашлашката стилистика да бъдат намалени, новите депутати да се откажат от политиката на ревашна и да се заемат с конструктивни неща.

"Сега четири години ще разправяме, че Борисов е лош ли", попита Андрей Райчев, според когото няма смисъл да се унижава Борисов. Мая Манолова е отчела първа победа, направила е комисията, своя мечта и обещание и ще се види до какви резултати ще донесе. Райчев се надява депутатите да престанат да се държат като истерични деца в опозиция и то докато всъщност са спечелили. "Взели са властта, да започват да управляват." 

Една от целите на Слави Трифонов в момента е да изчисти подозрението за договорка с Борисов от преди изборите.

Няма коалиция, има разбирателство. Няма сключено предварително споразумение, според Андрей Райчев, който се и съмнява, че ИТН изобщо са говорили с някого до момента, а и е сигурен, че трите партии - ИТН, ДБ и ИСМВ не са преговаряли с ДПС. Засега конфигурацията на гласуване е 3+1 и ГЕРБ и БСП си гласуват поотделно. Разбирателството е да се сменят няколко закона, няколко със сигурност и още няколко ако може би, и след това да направят нови избори, обясни Андрей Райчев.

ГЕРБ даде срок 2 дни на Слави Трифонов да си помисли за мажоритарния вот

ГЕРБ даде срок 2 дни на Слави Трифонов да си помисли за мажоритарния вот

Това би било лоялното отношение към всеки български избирател

Според Андрей Райчев на този етап няма и да има коалиция. "Това е разбирателство, не е коалиция." Позата, която зае на Станислав Трифонов, е, идеята, че този парламент и това управление са временни, тъй като той към момента не може да си изпълни голямата цел - мажоритарни избори. Радвам се, че той не попадна в първия капан на Борисов и ГЕРБ, посочи Андрей Райчев.

Според него партиите ще сформират плаващи мнозинства, ще се разберат за определени цели, които трябва да бъдат свършени, включително промените в Изборното законодателство и на есен ще има нови избори. "Няма лошо в новите избори, най-хубавото е че имаме парламент - той е затова да се карат. Предишният парламент Райчев определи като скука. Според него ще бъде интересно дали този парламент ще може да прокара конституционни промени.

"Ние правим нещо като временно правителство с цели. Това е умно. Защото те не могат да се разберат за всичко. Лошото ще стане, когато започнат да се подозират в лоши мотиви", предупреди Райчев. 

Румен Радев действа оперативно по закон и иска такова правителство

Румен Радев действа оперативно по закон и иска такова правителство

Той посочи, че няма никакво намерение да бави процедурата

За това плаващо мнозинство и разбирателство в парламента социологът припомни ролята на ДПС от началото на прехода, когато година след като младият Ахмед Доган е внесъл законопроект за забрана на БСП, вече ДПС е управлявало с тях. "Като произход ДПС е нелегална партия, а с твърдото ядро избиратели и консолидацията, с която разполагат, това е партия, която може да прави каквото си иска."

На този етап Андрей Райчев вижда мнозинството от четирите партии - ИТН, ДБ и ИСМВ с подкрепата на ДПС. Но това е за определени цели.

Андрей Райчев не смята вече, че ще има бързи избори, предсрочни през лятото. По-скоро те ще бъдат на есен, заедно или около президентските. При едни нови избори ще бъдат обаче възможни всички варианти. Никоя партия обаче няма да може да се "качи горе на тавана", т.е. да има абсолютно мнозинство, дори и партията на Слави Трифонов. ГЕРБ най-вероятно ще паднат още с корпоративния вот, който вече няма да държат. За останалото разпределение на политическите сили, Андрей Райчев не иска да прогнозира.

Трудни следизборни прогнози... нещо неочаквано?

Трудни следизборни прогнози... нещо неочаквано?

Досега нямаме парламент, разпуснат без да излъчи изпълнителна власт, напомня Евгени Кръстев, но има шанс служебното правителство да поизчака до следващата година

На въпрос дали според него е изгряло името на Даниел Митов, Райчев обясни, че номинацията на Митов за премиер е проамериканска демонстрация на Борисов, който е фундаментално заподозрян, а фигурата на Митов го чисти като реплика през океана.

На въпрос какъв човек трябва да предложи ИТН за премиер, Райчев отговори: "Трябва да е честен човек и да не е заподозрян в колаборация."

Слави Трифонов: Всичко по реда си, ГЕРБ няма да получат време

Слави Трифонов: Всичко по реда си, ГЕРБ няма да получат време

Заканва се, че сега номерът на ГЕРБ няма да мине, защото НС е друго