България досега не беше мишена за тероризъм и страната не беше толкова подготвена за това. Няма значение кой стои зад атентата, но според мен целта на атентата не беше България. Ако беше България, щеше да има повече жертви и да е на друго място.

Това заяви за БНР директорът на Центъра за близкоизточни изследвания д-р Мохд Абуаси.

По думите му да се запази начинът на живот в България е единственият начин, по който може да се победи тероризмът.

Необходима е и една балансираща политика - да не бъде въвлечена България в близкоизточните конфликти, да спазваме тази политика, която сме имали допреди 2 години, без да влизаме в самия конфликт. Мисля, че това може да ни пази донякъде. В последните две години България взе такава позиция, която не е в съответствие с досегашната политика на България - неутралитет към Близкия Изток и невземане на страна", смята той.

Много пъти България взе страната на Израел, което не беше добре дошло за Близкия Изток. Второто - това военно сътрудничество между Израел и България, което беше много засилено, няма как да не въвлича България в близкоизточните проблеми, обясни Мохд Абуаси.

Според мен нито Иран, нито "Хизбулла", нито "Хамас" стоят зад този атентат. Това не е част от тяхната политика досега - да извършват атентати извън страната, допълни директорът.