Изборният ден е преминал без груби нарушения, отчете Централната избирателна комисия. Сигналите и жалбите са многократно по-малко спрямо първия тур преди седмица, съобщи БНР.

48 часа след края на изборния ден Общинските избирателни комисии обявяват резултатите от втория тур на местните избори. В 7-дневен срок решенията могат да се обжалват пред Административния съд:

Случаите, в които е отменен изборният резултат и трябва да има нови избори, но това е въз основата на решението на Административния съд. Това обясни пред "Хоризонт" говорителят на Централната избирателна комисия Александър Андреев.

Докато се чакат тези решения кметовете встъпват в длъжност, както и общинските съветници.

Независимо от обжалването, те ще встъпят в своите права, обясни говорителят на ЦИК Александър Андреев.

14-дневен е срокът от обявяването на резултата, за да се свика заседание на новия Общински съвет и пред него кметът да положи клетва. От Общинската комисия в София-град са дали уверение, че няма да има хаос при приемането на протоколите тази нощ:

Имаме уверение от Общинската избирателна комисия, която организира приемането на протоколите, че няма да има неуредици или забавяне в процеса по завършване на изборите, каза Андреев.

Той не се ангажира с отговор стои ли пред ЦИК въпросът с подаването на оставка заради хаоса при първия тур и неуредиците в "Арена Армеец":

Това е решение, евентуално, на колективния орган, ако той прецени, или ако има такова искане, то да бъде разгледано.

Още тази нощ общински избирателни комисии ще започнат да предават книжата си в ЦИК за повторна проверка.

Взехме решение на днешното си заседание да командироваме евентуално 5 сътрудници, които да подпомогнат дейността на ОИК, ако ѝ е необходимо и тя го поиска, каза говорителят на ЦИК:

Подготвяме се още тази вечер да започне приемането на протоколите на ОИК с протоколите на секционните избирателни комисии.