НДСВ подкрепи идеята на кмета на Кюстендил Петър Паунов да се премахнат избирателните секции в кварталите с компактно ромско население

От жълтата партия призовават всички кметове да се възползват от правомощията си, дадени им от Изборния кодекс, и да последват примера му.

Хората от ромската общност в България заслужават уважение и справедливост. Те са достойни членове на нашето общество и трябва да бъдат избавени от "унизителния натиск за пазаруване на техните гласове от определени кръгове, които са превърнали предизборната ситуация в алъш-вериш", смятат от НДСВ.

От партията посочват, че са против продължаващата с години дискриминация, която често остава скрита за обществото.

Ако се изведат секциите за гласуване от местата, където става натискът върху ромите, ще се получат едни по-честни, открити и демократични избори наесен, смятат от НДСВ.

Междувременно кметът на Кюстендил Петър Паунов подписа заповед, с която регламентира изместването на избирателните секции от ромския кв."Изток" в града.

Заповедта е на основание чл. 71, ал. 2 и 3 от Изборния кодекс, уточни Паунов, цитиран от БТА.

„С изнасянето на секциите от ромския квартал се цели да бъде предотвратена порочната търговията на гласове при избори сред тази група от населението, допълни още кметът.
Съгласно заповедта, броя на избирателните секции на територията на община Кюстендил на предстоящите местни избори ще бъде 110. В тях ще бъдат включени 64 254 избиратели. Шестте секции в квартал "Изток" ще бъдат преместени извън него и ще се обединят с други шест. Кварталът е населен предимно с роми, като броят на гласоподавателите в него е 5 654 души.

"Лихварите, бароните и насилниците трябва да бъдат лишени от възможността да упражняват контрол върху вота. С изнасянето на избирателните секции от квартал "Изток" целим да не бъде опорочаван вота. Ние не можем да спрем някой да продаде гласа си, но можем да осигурим условия хората да не бъдат притискани да гласуват нечестно", каза още кметът Петър Паунов и добави, че решението е съгласувано с органите на местната полиция, с които общината ще работи в пълен синхрон.