"Никой няма да бъде ощетен по отношение на изплащането на месечните добавки." Това заяви пред Нова телевизия министърът на труда и социалната политика Бисер Петков.

По думите му се прави всичко възможно да се гарантират правата на хората с увреждания.

Социалният министър поясни, че от 15-то до 25-то число Агенцията по социално подпомагане изплаща добавките за месец декември. Петков отбеляза, че механизмът на плащане е да се изплащат сумите за предходния месец.

Припомняме, че омбудсманът Мая Манолова изпрати писмо до министър Петков, в което настоява да няма забавяне на плащанията и хората с увреждания да си получат парите до края на настоящия месец.

Манолова иска хората с увреждания да получат пари до края на месеца

Манолова иска хората с увреждания да получат пари до края на месеца

Общественият защитник се обърна в писмо до социалния министър

Министърът подчерта, че наистина в закона е записано, че социалните инвалидни пенсии в непълен размер се прекратяват, но те се трансформират в по-голяма месечна финансова подкрепа.

Той обясни, че някои от хората с увреждания до сега не са получавали месечна добавка за интеграция и затова трябва да подадат декларация, чрез която да заявят упражняване на правото и да посочат по какъв начин искат да получават парите си.

Петков добави, че за всички 500 000 души, които до този момент са получавали месечна добавка процедурата ще бъде направена по служебен път.

Над 40 000 са издадените безплатни е-винетки за хората с увреждания

Над 40 000 са издадените безплатни е-винетки за хората с увреждания

Документите се обработват и подобряват в 7-дневен срок

По отношение на безплатните е-винетки за хората с увреждания, социалният министър заяви, че всяка година през януари има струпване на хора с увреждания за получаване на винетки.

Петков подчерта, че до 15 януари вече над 40 000 е-винетки за хората с увреждания са обработени от системата.

По думите му се прави всичко възможно, за да се улеснят хората, като заявленията могат да се подават не само чрез декларации на място, а по пощата и чрез електронната система.

Депутатите единодушно приеха Закона за хората с увреждания на първо четене
Обновена

Депутатите единодушно приеха Закона за хората с увреждания на първо четене

По време на дебата обсъдиха и теми за чорапогащи

Припомняме във връзка с протеста на майките на деца с увреждания социалният министър Бисер Петков подаде оставка, но ден по-късно беше върнат на поста си от премира Борисов.

След него оставка подаде и зам. социалният министър Росица Димитрова. Премиерът Бойко Борисов прие оставката на заместник социалния министър.

Въпреки рокадите палатковият лагер пред парламента на протестиращите майки остана.

На 6 декември 2018 г. окончателно бе приет закона за лична помощ.

Манолова: Парите за хората с увреждания изтичат в бездна

Манолова: Парите за хората с увреждания изтичат в бездна

Със законопроекта всички засегнати могат да искат лична помощ

Законопроектът предвижда от 1 януари 2021 г. създаването на Държавната агенция за хората с увреждания, която да осъществява дейности, свързани с изготвяне на индивидуалната оценка на потребностите и координиране на политиката за правата на хората с увреждания.

Целта е единната структура да координира изпълнението на цялостната държавна политика за правата на хората с увреждания.

След извънредната среща при премиера на 28 ноември, майките получиха уверение, че някои текстове от Закона за личната помощ ще бъдат преработени. Работна група се събра по спешност в парламента, за да намери решения по спорните моменти.

Майките и омбудсманът настояха парите, предвидени за лична помощ през идната година, да се прехвърлят от централния бюджет в този на социалното министерство.