Още преди месеци в ГЕРБ е започнал процесът по обсъждане на кандидатурите за предстоящите президентски избори. Това обяви вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов във ведомството малко след края на срещата с посланици на различни европейски страни у нас.

Той потвърди, че в ГЕРБ се обсъждат няколко имена. „Основно 3 са най-спряганите и обсъждани имена за кандидат-президент", съобщи вицепремиерът, който обаче не пожела да конкретизира имената, защото по думите му решението ще бъде взето от колективния орган на ГЕРБ.

Припомняме, в средата на месец април от ГЕРБ съобщиха, че вече имат три предложения за кандидат-президент, но окончателният избор ще бъде направен през юли.

„Не знам дали има политическа формация, която да не спряга в подобни номинации името на съответния лидер на политическата партия", посочи Цветанов по повод информацията в общественото пространство, че Бойко Борисов може да се кандидатира за президент. „Лидерът е този, който съвсем нормално е, да бъде спряган", обясни още вицепремиерът.

Той обаче посочи, че премиерът Бойко Борисов винаги е бил доста резервиран, когато е имало подобни обсъждания. „Това е съвсем нормално", смята Цветанов.

Той не пожела да каже дали неговото име е сред трите, които се обсъждат в ГЕРБ за президентските избори. По думите му, една от обсъжданите кандидатури е на жена, която е „много приятна, професионално реализирала се и се ползва с с широка обществена подкрепа".

Цветанов обаче не каза дали това е столичният кмет Йорданка Фандъкова. „Премиерът може винаги да обяви доста по-рано решението. То е колективно, но все пак човекът, който ще оповести това решение, е лидерът на съответната политическа формация".

С тези думи Цветанов отговори на въпрос на news.bg за това дали решението вече е взето, предвид факта, че Бойко Борисов преди дни изказа готовност във всеки един момент да обяви кандидатът.

На въпрос кой е успешният кандидат за президент, Цветан Цветанов отговори лаконично: „На политическа партия ГЕРБ".