"В кораб, в който се вози само 3 тона кокаин и никакви други товари, е много трудно да обясняваме кои са виновни и кои не са виновни и това не е наша работа".

Това коментира премиерът Бойко Борисов, цитиран от БНТ. По време на инспекцията на новооткрития участък от магистрала "Тракия" до "Петолъчката" той бе помолен за коментар по случая със задържаните в Испания наши моряци.

Задържането на моряците и разрешаването на свиждане с роднините им е работа на испанското правителство и не може да се месим в испанското правосъдие, категоричен бе той.

Премиерът уточни, че не може да има никакво съмнение в обективността на съдебната система в Испания, защото тя е държава членка на Европейския съюз.

В момента моряците имат седем служебни защитници, ако роднините искат могат да си наемат и други, посочи премиерът.

"Всеки, който е бил на борда, трябва да отговори пред испанските съдии в случая каква му е ролята, какво е знаел, какво не е знаел и съответно пък какво е видял и не е видял", подчерта още Борисов.

Подобен призив премиерът направи и по-време на среща с близките на моряците преди дни. "Всеки да признава, да казва и да посочва, кой каквото знае", каза тогава той.

Припомняме, по-рано министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, който вчера бе на посещение в Испания заяви, че българските власти имат доказателства за това, че част от екипажа на кораба „Свети Николай" е бил замесен в трафика на кокаин.