Уважаваме решението на британските граждани. То е урок за ЕС и Европа да започне да се променя. Така председателят на ПГ на БСП лява България и лидер на партията Корнелия Нинова коментира резултатите от провелия се референдум във Великобритания.

Нинова заяви, че Европа трябва да излезе от бюрокрацията, формализма и чиновническото отношение към проблемите и да премине към решаването на реалните въпроси на европейските граждани за икономиката на Европа, нейната сигурност и социална сфера, отчитайки националния интерес на всяка държава членка.

Ние предлагаме и искаме от българското правителство следното в процеса на оттегляне: категорично да защити интереса на всички 250 хиляди български граждани, които учат, живеят и работят на територията на Великобритания. В тези преговори да защити националния интерес на България.

БСП поискаха и анализ за отражението на оттеглянето върху българската икономика. „Виждаме, че още днес финансовите пазари реагираха. Настояваме да се започне анализ как ще се отрази на бюджета на ЕС, как ще се отрази на справедливото разпределение на ЕС, на бюджета на България и на икономиката, на малкия и среден бизнес и на стокообмена с ЕС, който е най-големият ни партньор”, коментира Нинова.

Според нея са необходими въз основа на анализа да се приложат компенсаторни мерки за преодоляване на негативните последици.