Това може да се окаже последната криза за ЕС, ако той не я преодолее, смята социологът Кънчо Стойчев. Това мнение той изрази пред Нова телевизия.

В студиото бе и писателят Любен Дилов-син. Той е оптимист за случващото се. "Това, което се случва в крайна сметка, е за добро. Всяка система се развива чрез кризи. Това е поредната криза в Европейския съюз, която той трябва да преодолее по някакъв начин, иначе няма смисъл да съществува самия ЕС – и гръцката криза, и миграцията, и сега Великобритания.
Истината е, че Великобритания непрекъснато поставяше условия, които забавяха един процес на по-голяма интеграция", коментира Любен Дилов-син по повод резултата от референдума във Великобритания.

Според Кънчо Стойчев, кризите са много и това не е поредната, а това е последната криза. Причината – ако ЕС не преодолее тази криза, тя ще се окаже последната.

По думите на Дилов изпитанието пред България е: „ако наистина ЕС тръгне на две скорости, ние къде сме?”

"Ако утре Германия и Франция поставят въпроса да създаване на една мощна свръхдържава с обща данъчна, митническа политика и законодателство и кажат: „Решавайте къде сте!”, в България ще се завихрят големи процеси, не само по линията русофилства, русофобства и национализъм. Ето, няма и седмица, те ще представят на Вишеградската четворка своя план и ще ги питат какво мислят. Натискът е и върху другите държави", допълни Любен Дилов – син.

За Кънчо Стойчев напускането на ЕС само от още една страна ще доведе до объркване. „Ако ЕС не се събуди, не добие ново лидерство, ново начало, в рамките на година-две ние ще се вдигнем напред в класацията. Много ще намалеят страните. Достатъчно е още една страна да напусне, за да се обърнат нещата. Не е необходимо нови три страни да напускат, но следващият случай вече ще е фатален", прогнозира Кънчо Стойчев.